25 jaar New Holland op Jumping Mechelen!

Door Antoon Vanderstraeten op 29 décembre, 2014 - 5:17

Afgelopen vrijdag begon de 34ste editie van Jumping Mechelen. Dat kan tellen qua jaargangen, maar wat velen niet weten is dat er ook een jubileum te vieren is tijdens deze kerstjumping! 25 jaar geleden werd voor het eerst beroep gedaan op de trekkers van New Holland om de pistes tussen de proeven terug in perfecte staat te slepen. Vygo sprak met Frank Thomas, invoerder van het segment tuinbouw- en parktractoren van New Holland.

Frank ThomasFrank, hoe is Firma Thomas op Jumping Mechelen terecht gekomen?
”In 1989 werden wij als firma door FORD Motor Company gevraagd om enkele tractoren tentoon te stellen op jumping Mechelen. Destijds was FORD sponsor van Mike Van Belle, en als onderdeel van hun sponsoractiviteiten vonden ze het nuttig om enkele tractoren aanwezig te hebben op jumping Mechelen.
In die tijd was er slechts één piste, stonden niet alleen de stallen in Nekkerhal maar ook zelfs de vrachtwagens van de ruiters. Maar wat mij opvalt is dat er toen ook reeds een avond (feest) programma was en ook de wereldtop reeds aanwezig was.”

Hoeveel tractoren worden er ingezet?
”Momenteel zijn er een 12 – tal tractoren aanwezig; slepen van de pistes, trekken van de balkenkarren en het besproeien van de pistes. Dat is een groot aantal, maar alles moet snel en storingsvrij kunnen uitgevoerd worden. Niet alleen is er een strak tempo tussen de proeven, maar ook tijdens de proeven worden de pistes gesleept en wordt het parcours gewijzigd.”

Zijn er nog andere jumpings waar we NH trekkers op de piste kunnen zien?
“Een hele boel, voornamelijk nationale en internationale concours; Libramont, Hazelhof, Lummen, Zangersheide, Antwerpen, Brugge, Ghlin..

De jumping – of dressuur organisatoren contacteren ons en wanneer onze demo-vloot vrij is, gaan we daar meestal op in. Deze demo-tractoren worden momenteel ook bijvoorbeeld voor de organisatie van een cyclo-cross, eventing, voetbalclubs en internationale golfwedstrijden gebruikt.”

newholland1

Blauw is een vaak geziene kleur op pistes in België, zowel op competities als in privéstallingen, heb je daar een verklaring voor?
“We waren er al snel bij, inmiddels 25 jaar. In het begin zagen de grote stallen en inrichters van jumpings het nut in van een aangepaste tractor voor het piste onderhoud. Naderhand is dit algemeen goed geworden.  Vele mensen hebben geïnvesteerd in een degelijke rijpiste, en dan wil men natuurlijk alle kwaliteiten van deze piste behouden. Het is dan ook van belang dat de pistes met zorg onderhouden worden. Het is makkelijker van een goede piste een slechte te maken dan omgekeerd, dan is het meestal te laat.  Water doorlaatbaarheid, veerkracht en een stabiele ondergrond zijn de kenmerken van een goede bodem. Bij de keuze van de tractoren voor gebruik op een piste houden we hier dan ook rekening mee.”

In het segment ‘paardenhouderij’, welk is het meest verkochte type?
“In het verleden is de NEW HOLLAND TCE50 of nu de T3030 de meest verkochte tractor geweest. Waarom? Zijn compacte afmetingen, voor het laveren tussen hindernissen. Zijn brede banden die enerzijds compactering van de ondergrond minimaliseren, en anderzijds de grote brede voorwielen maken dat de tractor niet doorschuift in scherpe bochten – want dan schuift het zand ook weg; meestal is dit voor de hindernis – de plaats waar het paard afzet of landt de plaats waar we de veerkracht en stabiliteit van de bodem willen behouden. En tot slot een 4 cylinder sterke motor met een grote cylinderinhoud – je moet de arbeid niet onderschatten; vertragen tot bijna 0 snelheid voor een hindernis, draaibeweging maken en dan terug versnellen mét een degelijke pistesleep die véél zand als weerstand heeft. En een scherpe prijs maakt het plaatje compleet.

Momenteel hebben we nu ook de BOOMER 50, dit zijn tractors met nagenoeg dezelfde afmetingen en bovendien een automatische transmissie – een handige optie in een compacte piste!

Recent hebben we er nog een serie compact tractoren bij, namelijk de NEW HOLLAND T3.55F en T3.65F deze tractor heeft ook alle kenmerken van zijn kleinere broertjes, maar hij is een stuk sterker in motorvermogen én hefkracht achteraan.  Dit maakt het mogelijk om met deze tractor ook alle machines voor weideonderhoud, hooibouw én een zware waterton te trekken.”

newholland2

Heb je misschien nog een leuke anekdote over de NH trekkers op JM?
“Tot voor een paar jaar organiseerden we de RIDE & DRIVE op JM. Ik was altijd verbaasd van het enthousiasme van de ruiters om hier aan te mogen deelnemen. Het strafste waren toch de begin edities, toen mochten er ook nog jonge ruiters en jonge amazones deelnemen, even in de paddock uitleggen wat het verschil is tussen een ontkoppelingspedaal, rempedaal én gaspedaal en gelijk de grote piste in!! Zoals je misschien weet was dit een spiegelproef. Bij de eerste editie, ik denk in de derde run, kwamen twee meisjes tegen elkaar uit. Een te hoge versnelling en ze gingen steeds bredere en bredere bochten nemen – dit kon niet blijven goedkomen! Gelijktijdig gingen ze elk met hun tractor het decor in, opgehitst door het publiek. De meisjes in paniek, één tractor op zijn zijde en een speaker die niet meer uit zijn woorden raakte van al de hilariteit. Heel de Nekkerhal had toen een paar minuten de tijd nodig om te bekomen. The show must go on, het decor werd daar waar nodig een beetje opgelapt en de tractoren stonden terug klaar voor de volgende run..alsof dit nog niet genoeg was kwam er weinige ogenblikken later een STREAKER over de omheining gekropen en deed hij poedelnaakt zijn vreugde dansje in de piste; na het gelijktijdig crashen van twee tractors was ook dit een premiére voor PM.

 

Voor de lancering van de nieuwe T3.65F tractoren houdt New Holland de TAKE CONTROL actie. Gedurende drie maanden (of maximaal 100 draaiuren)  kunnen klanten een tractor gebruiken, tegen een lage huurprijs van 10,- € per uur. In deze proefperiode kunnen de paardenliefhebbers testen of deze tractor echt passend is voor hun bedrijf. Klik in de rechter zijbalk op de button van New Holland voor meer info!

 

Bron: Vygo – overname niet toegestaan

Antoon Vanderstraeten

Equi-Tone is gedreven door techniek, geeft mental coaching aan ruiters en schriktraining aan paarden.

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: