Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle Paard van het Jaar 2014 !

Door Laurens Van den Wijngaert op 18 décembre, 2014 - 11:20

Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle, de in 2003 geboren sBs-gefokte schimmelhengst onder het zadel van Constant Van Paesschen, is tot Paard van het Jaar 2014 verkozen.
.
Geen Belgisch jaareinde zonder het referendum ‘Paard van het Jaar’. « De voor deze titel genomineerde paarden zijn in België gefokte paarden die het afgelopen jaar de aandacht trokken op internationale concoursen. Door hun schitterende prestaties waren zij ambassadeurs van de Belgische fokkerij en ruiterij », zo stelt Landbouwleven. En de schitterende resultaten die de hengst tezamen met zijn ruiter neerzetten, gingen duidelijk niet onopgemerkt voorbij aan kenners en publiek.

De voorheen door de Belgische ruiter Rik Hemeryck uitgebrachte zoon uit Surcouf de Revel x Bayac de Sainte Hermelle verbaasde het voorbije jaar vriend en vijand met het palmares dat hij bij elkaar sprong onder de zeer regelmatig en verdienstelijk springende, jonge Constant Van Paesschen.

Constant :”Ik ben heel erg blij met de verkiezing van Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle tot paard van het jaar. Ik zie het als een beloning voor iedereen, de eigenaar, de groom en iedereen bij ons op stal. Ik rijd hem sinds hij 8 jaar was en dit jaar heeft hij super gesprongen. Zijn grootste kwaliteiten zijn dat hij super voorzichtig is en een heel groot hart heeft, hij wil er echt voor gaan! Hij is een echte hengst, thuis is hij de baas op stal, als hij op wedstrijd is proberen de andere hengsten die rol over te nemen en doen ze wat willen. Een keer terug thuis is iedereen terug rustig.

citizenguard-toscan

De tegenstand in deze verkiezing was evenwel niet min. Zo prijkte op de shortlist onder andere Karin Donckers’ Fletcha van ’t Verahof die op de voorbije Wereldruiterspelen een zesde plaats in eventing verzilverde. Ook Cortes C, gereden door de Amerikaanse Beezie Madden, dong mee naar de eretitel. Cortes C werd in het Franse Normandië uitgeroepen tot beste paard van de Wereldruiterspelen.
.
Een andere niet te duchten concurrent bij dit referendum voor Toscan, was Hello Sanctos. Samen met de Brit Scott Brash greep de in 2002 geboren, sBs gefokte ruin uit Quasimodo van de Molendreef voor het tweede jaar op rij de overwinning in de Global Champions Tour. Ook jong en zeer degelijk presterend, net als Constant Van Paesschen, was zijn collega Jos Verlooy met Domino van de Middelstede. « Op meerdere gerenommeerde wedstrijden stonden ruiters met een Belgisch gefokt paard op het podium. Uit een analyse van de resultaten op de Olympische Spelen van Londen en de Wereldruiterpelen in Caen concludeerden kenners dat de Belgische paarden de wereldranglijsten domineren », aldus Landbouwleven.
.
constant-van-paesschen-citizenguard-
.
Kippenvel was het: Toscan en Constant derde in de 1m60 hoge vijfsterren Grote Prijs van de Global Champions Tour Antwerpen. Een verrassing was dat evenwel niet. Denken we bijvoorbeeld aan wat het duo eind 2013 reeds liet zien in Doha, toen ze op de 5e stek eindigden in de 1m60-omloop. De toon bleek gezet. Vijfde in Cannes in een 1m50, vierde in Monaco in een 1m60, tweede in Valkenswaard in een 1m50-proef en derde in de Grote Prijs van Parijs, eveneens op een hoogte van 1m60, en mee eerste in de Nations Cup van Rome (dubbel-nul). Om maar enkele noteringen terug op te halen. De polemiek rondom de niet-selectie voor de Wereldruiterspelen ten spijt, kon men nu klaarblijkelijk niet om het 2014-palmares van de hardwerkende schimmel heen.
.
De verkiezing ‘Paard van het Jaar’ werd naar aloude gewoonte bepaald door het publiek. Tot en met 12 december kon men een stem uitbrengen. Door deel te nemen aan de verkiezing maakte men tevens kans op vrijkaarten voor Jumping Mechelen waar op 28 december de titel officieel overhandigd wordt.
.
.
Bron Vygo – overname niet toegestaan

Laurens Van den Wijngaert

Laurens Van den Wijngaert is zaakvoerder van BackBone media, een communicatiebureau dat meerdere bedrijven en persoonlijkheden uit de hippische sector tot haar klanten mag rekenen. Daarnaast was…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: