De Belgische paardenbranche houdt zijn jaarlijks familiefeest op Flanders Horse Expo

Door Carl Dieryckx op 2 mars, 2015 - 11:53

Zalig. Het jaarlijks familiefeest, je tantes en nonkels terugzien na zoveel maanden. Je steekt er uiteindelijk niet zo veel van op, maar het doet altijd deugd om iedereen terug te zien. Zo kwam ook het gros van de Belgische paardensport, fokkerij en liefhebberij samen in de Gentse expo hallen.

Flanders Horse Expo is reeds aan zijn 8ste editie toe. Vorig jaar was Vygo aanwezig tijdens de persvoorstelling, waar Frederik Meersman zijn ambitieuze plannen voor de editie van dit jaar voorstelde. Zo had men een 900-tal ondervragingen gehouden, waaruit bleek dat het publiek meer sport wil én er iets wilden uit bijleren. Gevolg? Geen avondshow, meer sport.

Het is een nobele opdracht om het ultieme totaalpakket aan te bieden. Gevaarlijk, dat ook. Sport, entertainment én informatie. Want het woord « expo » dekt de lading al lang niet meer. Voor een modale bezoeker die voor de allereerste keer Flanders Horse Expo – of kort: FHE – bezoekt, is het overweldigend. Het aanbod aan standhouders, voorstellingen van rassen/disciplines, en sportieve prestaties – op de relatief kleine oppervlakte – is enorm. Nadat je elke stand de nodige aandacht geschonken hebt, blijf je staan bij de voorstellingen. Je bent er niet vanaf het begin bij, maar dat doet je weinig. Je ziet er paarden, geïnteresseerde mensen, een leuke flow, tof. Daarna wordt het tijd om eventjes te zitten, dus ga je richting de hoofdpiste en blijf je plakken bij het sportieve luik. Gezellig. Die info sessies? Misschien, later of zo.

11015121_905189546205659_2038165641_n

Daar blijft het dan ook bij. Voor diepgang of het betere sportwerk – waar je een ganse dag voor wil blijven zitten – moet je het dan ook in Gent niet zoeken. Jammer, echt waar. Het is een feest, een smeltkroes van paard én mens. Maar na die eerste, tweede en misschien wel derde keer hoef ik er niet meer langs te gaan. Elke keer dezelfde zadels, laarzen en shiny caps. Elke keer dezelfde rassen en voorstellingen. Dit jaar ontbrak er zelfs de spectaculaire vierspan wedstrijd. Her en der misschien iets nieuws, de lichtpuntjes.

jumping-fheDaarom mijn persoonlijke wens voor meer focus. Geen drie dagen – quasi – dezelfde aanpak. Zorg dat in het enorm diverse publiek, er bepaalde stromen – net op die dag – hun gedacht vinden. Behoud de drie dagen standhouders, maar zorg voor focus in die twee andere categorieën. Niets anders dan sport op één dag, volgepakt, volgedramd, één dag emotie en adrenaline met verschillende disciplines, verdeeld over de twee pistes. Start de drie-daagse met bijvoorbeeld niets anders dan informatieve sessies. Doe- én denksessies. Nodig iedereen uit er te zijn vanaf 10u, spreek iedereen toe in de grote piste, zeg wat het plan is en waar ze moeten zijn, conferentie gewijs. Focus.

Het is een fantastisch evenement, niet meer weg te denken. Maar hoe algemener het wordt, hoe minder mensen het écht aanspreekt. Ja, je ziet je tante en nonkel nog eens terug. Die moppen van vorig jaar zijn nog altijd wel een beetje grappig. De jongste brengt al eens een nieuwe vriend of vriendin mee. Maar soms zou je met die één of die ander toch eens wat meer quality time willen doorbrengen.

 

Tekst & foto: Vygo

 

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: