De Ier David Simpson wint de Flanders Horse Event GP kwalificatie

Door Carl Dieryckx op 8 août, 2015 - 10:16

In de Prijs DM Fencing & Gates, een CSI3* rubriek over 1m50 tellend als kwalificatie voor de Grote Prijs, konden we de eerste ruiter feliciteren die de greep van de Belgen op Flanders Horse Event wist te doorbreken. De Ier David Simpson mocht met Chessy 17 de prijs in ontvangst nemen.

Even leek het wel alsof niemand Wouter Devos en Tonik Hero van hun troon zou stoten, maar daar maakte de spannende nek aan nek race tussen Simpson en de Nederlander Gert-Jan Bruggink een einde aan. Voor Simpson is het de eerste deelname aan Flanders Horse Event:

simpson_0

Credits: FotoRoyal.be / FHE

“Flanders Horse Event valt samen met Dublin, normaal rij ik eerder daar, maar Chessy doet het beter in zandpistes zoals hier. Ik had rondgevraagd en kreeg al langer te horen dat dit een ongelofelijk evenement is, dus ik was hier zeker al eerder geweest had het niet samengevallen met Dublin.”

“Ik wilde deze proef echt graag winnen, er zijn enorm veel goede ruiters aanwezig dus ik ging voor een zo snel mogelijke tijd. Gert-Jan zat er heel dicht tegen dus ik heb echt mijn best gedaan om sneller te zijn. Als ik deelneem aan een wedstrijd is het altijd om te proberen te winnen.”

Voor de Ier is de wedstrijd al goed verlopen tot nu toe en kan hij al tevreden terugkijken op de prestaties van de vier paarden die hij mee heeft: naast Chessy 17 zijn Grupello Z, San Kler en Billy Comme Ca ook nog mee:

“Mijn zevenjarige deed het goed in de jonge paarden rubriek, San Kler sprong goed in de zesbarenproef van gisteren en tikte er eentje af in de tweede barrage, maar ik ben er toch tevreden over.”

Over Chessy 17, zijn elfjarige merrie uit Cellestial, vertelt David:

“Ik heb Chessy nog niet zo lang, het is nog maar mijn vijfde wedstrijd met haar. Zij is heel voorzichtig, maar een vechter en een echte vrouw: je werkt beter met haar mee dan tegen haar. Haar voornaamste troef is dat zij super snel is, zelf zonder te proberen.”

Ook voor de parcoursbouwers had David niets dan lof: volgens hem zat het venijn in het staartje voor de meeste ruiters:

“Het is echt een heel goed parcours, meer gebouwd voor voorzichtige dan voor krachtige paarden. De rollerbacks kwamen uit op zeer hoge steilsprongen: bij nummer 4 bijvoorbeeld moest je echt pittig rijden om competitief te zijn. Aan het einde van het parcours, bij de nummer 11, was het ook best moeilijk. Daar moest je over een oxer naar de dubbelsprong in weinig passen, dus moest je de oxer hard rijden en dan voldoende gas kunnen terugnemen voor de dubbelsprong. Binnenkomen op die dubbelsprong stelde voor veel ruiters problemen.”

Morgen zien we Chessy 17 terug in de kleinere rubrieken. David zal ook Grupello Z in de rubriek voor zevenjarigen rijden en Billy Comme Ca in de kleine Grote Prijs:

“Morgen hoop ik op een dubbele foutloze rit in de kleinere rubriek en een foutloze eerste ronde in de kleine Grote Prijs met Billy Comme Ca, dat is een nieuw paard dat ook nog eens nieuw is voor dit niveau, dus ik zou heel blij zijn met foutloos. Uiteraard wil ik heel graag de grote prijs winnen, maar het hoofddoel zal zijn om foutloos te blijven met Chessy.”

Over Flanders Horse Event vertelt David nog:

“Nu ik het gezien heb kom ik zéker terug volgend jaar! Hier valt echt niets op aan te merken: de hoofdpiste is prachtig, de inrijpiste is in orde, de bodem is ongelofelijk goed, de stallen zijn top en de mensen zijn enorm vriendelijk.”

Na Flanders Horse Event rijdt David nationaal en een paar tweesterrenconcoursen nabij zijn thuisbasis in Zuid-Engeland, maar de hoop is om zo snel mogelijk terug in België te rijden nadien.

 

De tweede plaats in deze Prijs DM Fencing & Gates was voor de Nederlander Gert-Jan Bruggink, die foutloos bleef in 66.55 sec. met MCB Ulke. Onze landgenoot Wouter Devos behaalde met Tonik Hero een knappe derde plaats (foutloos in 66.96 sec.).

 

Persbericht FHE

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: