Doorblader de collectie van de Belgian Warmblood Foal Auction

Door Carl Dieryckx op 3 août, 2015 - 10:07

Op een tropische eerste juli gingen op het domein Stoeterij d’Heyboght te Beervelde de definitieve selectie en fotoshoot van de veulens voor de Belgian Warmblood Foal Auction door. Dertig van de in totaal 110 aanmeldingen werden weerhouden voor deze allerlaatste bezichtiging voor de veiling op 8 augustus, waar +/- 25 veulens naar mogen doorgaan. Veilingmeester Dirk Zagers licht de selectie en het verloop toe.

« Wij proberen ongeveer 25 veulens in de veiling te hebben », vertelt hij: « het is belangrijk dat zo’n veiling niet te lang uitloopt. Wij streven naar 2u, maximum 2u30. Nadien verslapt de aandacht bij het publiek. »

De moederlijn als garantie voor de beste kwaliteit

« In totaal waren er ongeveer 110 aanmeldingen van fokkers voor de selecties. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar is toch een positieve evolutie. In 2014 hebben we namelijk veel meer mensen moeten antwoorden dat de moederstam voor hun veulen niet voldeed voor een selectie bij de BWFA. De kandidaten hebben duidelijk begrepen dat enkel de allerbeste kwaliteit telt als ze in aanmerking willen komen. »

« Bij de hengsten zoeken we in de collectie een mix tussen bewezen hengsten in de sport – redelijk jonge hengsten die het goed doen die veelbelovende nakomelingen geven – jongere hengsten en hengsten die het zowel in sport als fokkerij bewezen hebben. Deze mix is ook dit jaar aardig gelukt, met namen als Cornet Obolensky, Boyfriend du Seigneur, London, Armstrong van de Kapel, de jonge hengst Kafka, Thunder van de Zuuthoeve, Casall, Emerald en Nabab de Reve. »

Tijdens de selectierondes, gespreid over Evergem, Lichtaart, Glabbeek en Beervelde zodat de BWFA als het ware naar de fokker toe gaat, worden de veulens beoordeeld op type, fundament en beweging. Twintig veulens mogen, behoudens onvoorziene omstandigheden, zeker door naar de BWFA veiling op 8 augustus. Tijdens de tweede ronde te Stoeterij d’Heyboght werden deze veulens, samen met nog tien kanshebbers, nogmaals gezien en gequoteerd. Na deze laatste beoordeling blijven ongeveer 25 producten over.

Beroemde vaderstammen en bewezen moederlijnen

Namen zoals Cornet Obolensky, Vigo d’Arsouilles, Kannan, Baloubet de Rouet komen elk jaar terug en ontbreken ook dit jaar niet aan het lijstje. Boyfriend du Seigneur, Old Chap Time, Tangelo vd Zuuthoeve en Chacko Blue zijn een paar nieuwe namen. Ook Marcus Ehning’s topper Comme il Faut zit er weer bij.

Ook dit jaar mag BWFA rekenen op bewezen lijnen, zowel in de vader- als de moederstammen. Bij de vaders, stuk voor stuk uit bewezen moederstammen, zien we onder andere nakomelingen van Cornet Obolensky, Chacco Blue, London en Thunder vd Zuuthoeve. De moederlijnen hebben ronkende namen, waaronder Sapphire, Via Volo, Domino, Ratina Z en Check Piccobello.

De ‘affiche’ van de veiling van 2015 is Pronto van de Middelstede, de volle broer van Jos  Verlooy’s toppaard Domino (v. Thunder vd Zuuthoeve), één van de beste springpaarden ter wereld. Ook Palm Beach van de Molendreef is een toekomstig talent om naar uit te kijken. Dit hengstenveulen heeft als vader de nog jonge Kafka vd Heffinck. Uit de Clinton-moederlijn kwam reeds Beezie Madden’s kampioenenpaard Via Volo vd Molendreef.

Vermaarde referenties in de fokkerij en de sport

« Referenties zijn belangrijk in de sport zowel als in de fokkerij », weet Dirk nog.  « In 2015 werden 3 BWFA hengsten goedgekeurd: Luigi d’Eclipse en Million Dream v/h Schaek voor Studbook Zangersheide, en Luigi di Cantero voor SAWHS. Million Dream werd bovendien gekocht door het Holsteiner verband, en dan is een primeur voor een BWP gefokte hengst. »
« Capital Don Cumarco maakte een historische hattrick in de South African Derby die hij voor de 3de maal op rij won », vult Dirk nog aan. « Tevens schreef deze zoon van Cumano ook de World Cup ranking op zijn naam. »
Uit de BWFA edities kwamen ook nog een aantal veelbelovende achtjarigen, waaronder Halifax van het Kluizenbos, Hamilton, Hamlet van de Lindenhoeve en Haribo. Maar ook op de grootste competities zien we BWFA producten presteren. We denken aan Carlitto van ‘t Zorgvliet, die onder Rik Hemeryck de Grote Prijs 1m45 van Knokke Hippique won. Ook Wilm Vermeir’s topper Garrincha Hedoniste bewees dit jaar wat hij in zijn mars heeft met een overwinning in de nations cup van Odense en in de Grote Prijs van Milaan.
« De allerbeste moederlijnen, dat is de sleutel tot het succes van de BWFA », sluit Dirk af. « Sedert het begin van de veiling hebben we een succesratio van 46%, dat wil zeggen dat 46% van de paarden die verkocht worden via een BWFA veiling op 1m45 of hoger niveau presteren. Ik denk dat de cijfers voor zich spreken. »

De volledige collectie 2015 staat online en kan u hier bekijken.
Afspraak zaterdag 8 augustus op Flanders Horse Event!

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: