Eerste in een reeks horseball-initiaties is een feit!

Door Kim Schoukens op 9 juillet, 2015 - 12:32

Vorige week ging de eerste van een reeks horseball initiaties door in stal De Vlasrede te Laarne, nabij Beervelde. Het initiatief komt van internationaal speelster Natasha Goldsmith en chef d’équipe horseball Dominique Piscador. De bedoeling van het initiatief is horseball toegankelijk maken voor een breed publiek en ruiters uit andere takken van de sport te laten proeven aan deze discipline. Vygo ging een kijkje nemen naar deze eerste les.

“De bedoeling is om mensen warm te maken voor onze sport”

“De bedoeling is om mensen warm te maken voor onze sport”

 

Vier leerlingen kwamen af op deze eerste initiatie. Aanvankelijk was de interesse zelfs groter, ware het niet dat de extreme hitte van vorige week enkele ingeschrevenen deed terugkomen op hun deelname. Alle vier zelf ruiter uit andere disciplines, waarvoor deze eerste ervaring volledig nieuw was. Ook voor Natasha zelf was het een beetje een eerste keer, daar zij zelf nog nooit had les gegeven. Daarom liet zij zich bijstaan door coach en trainer Wim Van Herreweghe.

Het eerste contact met de discipline was te voet. “Je moet eerst met de bal leren werken van op de grond, wil je het nadien ook vanop een paard kunnen”, begon Natasha. Wij stonden te kijken naar wat kon doorgaan voor een voet-of andere balsport-training, ware het niet dat we in het zand van een binnenpiste stonden. Voor alle voetbalfans die dit nu lezen en de wenkbrauwen optrekken: onze excuses, de redactie bestaat uit ruiters die hopeloos zijn in het van elkaar onderscheiden van balsporten.

IMG_4368

Na een paar rondjes de bal gooien in een stilstaan cirkeltje (“gooi de bal naar voren, denk eraan dat alles wat je hier doet je straks vanop je paard moet kunnen!”) gaat het groepje aan het wandelen, terwijl ze de bal rondgooien. Van waar wij stonden leek het misschien makkelijk, maar toch komt er een heel denkproces kijken bij de bal naar elkaar passen, en het feit dat de spelers in spe in beweging waren maakte de zaken er niet altijd eenvoudiger op.

Na de balvoeling op de grond was het tijd om de paarden erbij te nemen. Eerst uitleg in stilstand, dan rustig kijken of de bal kon gepast worden op een cirkeltje in stap. We willen terloops ons immens respect betuigen voor de deelnemende paarden, waarvan er geen enkel een bal van dichtbij had gezien voor de initiatie. Eén van deze paarden ontpopte zich later zelfs tot een waar talent voor de sport.

IMG_4440

IMG_4429

Ons idee was dat zo’n initiatie een beetje over balgevoel op de grond, en hoogstens eens een balletje gooien in stap zou gaan. Dat was echter buiten Natasha en Wim gerekend. Na enkele rondjes stappen, mochten de ruiters hun viervoeters om beurten stilzetten en proberen vanuit halt een bal van de grond te rapen. Nadien was het tijd om het eens allemaal in draf te proberen, en de leerlingen sloegen zich één voor één fantastisch uit de slag. Om de les af te sluiten ging Natasha als levend doel met de armen omhoog staan, en moesten de deelnemers al dravend proberen de bal tussen haar armen te gooien, en nadien op te rapen. Een mooie test van het geduld van onze lesgeefster, die meer dan één bal tegen haar gezicht kreeg.

IMG_4519

IMG_4592

IMG_4525

Natasha zocht een vakantiejob”, legt Dominique uit, “en zei: ‘ik ga gewoon lesgeven deze zomer’. Aangezien dit een fantastische manier is om deze mooie discipline te promoten, zette ik er meteen mijn schouders mee onder. We willen graag de eigenaars van stal De Vlasrede bedanken voor hun steun en het wekelijks uitlenen van hun binnenpiste voor deze gelegenheid.

Dominique Piscador, die zelf oorspronkelijk dressuur reed, stelde zichzelf als doel om deze minder bekende discipline in België aan de man te brengen en anderen de smaak doen te pakken krijgen:

Als je dressuur kan rijden, zit je echt goed in horseball: de paarden van Natasha zijn allemaal dressuurmatig getraind, ze moeten vliegende wissels springen, snelle overgangen maken en steeds perfect onder controle gehouden kunnen worden. Daarvoor moet je de nodige dressuurskills onder de knie hebben. Het grote verschil dat mij opvalt met andere disciplines, is dat een horseballspeler op eender welk (onbekend) paard springt en er na een beetje mee rijden een match mee speelt. Ik ga niet beweren dat je aan elke spring- of dressuurpaard een internationaal horseballtalent hebt, maar onze ruiters passen zich heel snel aan aan het paard waar ze mee werken.

IMG_4452

De spelers, die niet alleen voor wedstrijden maar ook voor demo’s en shows het continent afreizen, krijgen meer dan eens op het laatste ogenblik onervaren paarden toegewezen waar ze na een paar uur voorbereiding mee aan de slag moeten, legt Dominique uit. Een toch wel zeer kenmerkende flexibiliteit.

De bedoeling is om mensen warm te maken voor onze sport”, vertelt Natasha, waar de passie zichtbaar wordt wanneer ze over haar discipline vertelt. “Bij ons zijn er niet veel jongeren meer die aan de sport beginnen, en daar proberen we verandering in te brengen.

Wij hebben topspeler Robin Cool in onze mannenploeg, en ik denk dat we voor goud kunnen gaan op het EK in Bordeaux. Ook de vrouwen doen het goed en zullen hopelijk voor de verrassing zorgen”, hoopt chef d’equipe Dominique Piscador nog voor haar internationale spelers.

IMG_4512

De initiatie horseball loopt de hele zomer door wekelijks en is open voor alle geïnteresseerden. Voor vragen of inschrijvingen kan u mailen naar dominique.piscador@telenet.be.

 

[NL] Ons laatste artikel gelezen over de Horseball initiaties door Natasha Goldsmith? Hier staat ze u alvast nog eens te woord:

Posted by Vygo on mardi 14 juillet 2015

Kim Schoukens

Kim rijdt al sinds kleins af aan paard maar heeft de dressuurmicrobe pas laat gekregen (tegen haar 20ste). Al heel haar leven lang is ze gepassionneerd door…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: