EK Horseball: dagboek vanuit Bordeaux, dag 1 en 2

Door Kim Schoukens op 25 août, 2015 - 8:35

Van 27 tot 30 augustus gaat het EK horseball door in het Parc des Expositions te Bordeaux. Kim Schoukens reist mee in het zog van onze Belgische horseball teams en brengt dagelijks verslag uit!  

Dag 1 – vertrek

“Dag 1” van het EK-avontuur begon vroeg genoeg. Donderdag kwam het Whatsapp-berichtje binnen: “de paarden worden om 1u opgeladen in Moorsel”. De spelers vertrokken ’s zondag rond de middag, maar wij zouden de paarden met de auto volgen. Uiteindelijk was het 3u eer we inpakt waren en Natasha’s paard waren gaan oppikken. Nog anderhalf uur laten waren de paarden ingeladen, en tegen dat materiaal en bagage opgeladen waren (daar was een hele vrachtwagen apart voor nodig) en we de baan op konden was het 5u30.

Negen uur later – intussen zo’n 27 uur wakker – reden we de oprijlaan van de voorlopige stal op. De paarden verblijven de eerste drie dagen in Saint-Sulpice-et-Cameyrac, een klein dorpje vlakbij Bordeaux, aangezien de stallen op het wedstrijdterrein pas dinsdag open gaan. Een mooie gelegenheid om de banden te versterken en een extra training in te lassen met de nodige privacy voor de ploegen. De stal die de paarden opvangt is nog in opbouw: enkel de buitenpistes en een tiental vaste stallen zijn klaar. De accommodatie belooft wel wat te worden: het geraamte van wat een prachtige binnenpiste zal worden staat al klaar.

Op de grote buitenbak van +/- 70 op 65m is een piste van 20×65 afgezet, speciaal voor onze teams. Naast de bak zijn prefab stalunits bijgezet om alle paarden van de ploegen te kunnen huisvesten. Uiteindelijk komen ook deze, na een vermoeiende rit van een twaalftal uur, aan en is het tijd om hen uit te laden en te verzorgen. Afladen, rondstappen, douchen, het welzijn van de atleten op vier voeten krijgt voorrang op alles. Een aantal onder hen is zó blij dat ze vaste grond onder de voeten krijgen dat ze bij het rondstappen vrolijk aan het rollen gaan.

Nadat alle paarden zijn uitgeladen, is het nog tijd voor het opruimen van de vrachtwagens en het wegzetten van het materiaal. De spelers zijn dit soort zware dagen gewoon, zoveel is duidelijk…

Het is 18u. Eindelijk raakt alles afgerond en kunnen we vertrekken naar het hotel. De stallen liggen op een half uur rijden van onze logeerplaats, dus onnodige heen-en terugritten worden vermeden, alles moet eerst hier afgerond worden. Iedereen is moe, heeft honger en ondergetekende kijkt zwaar uit naar een douche na de lange autorit en dag. Waar de bende de energie nog vandaan haalt is een raadsel voor iemand die bij het avondeten eigenlijk al zat te knikkebollen aan tafel, maar de teams willen nog gaan stappen. Het is uiteindelijk 23u wanneer mijn hoofd het hoofdkussen raakt. Middernacht wanneer de jongens terugkomen. Ik zou het niet weten, tegen dan was ik al lang uitgeteld!

Dag 2: installatie en eerste teambuilding

7u30: opstaan. Wakker waren we al, of toch half. Ons hotel ligt vlakbij het Parc des Expositions waar donderdag het EK aftrapt, maar ook midden in een industriezone tussen autosnelwegen en drukke banen. Een snelle douche, en iedereen komt samen voor het ontbijt. Het plan was om ’s morgens naar de stallen te gaan en nadien naar het strand te trekken, iedereen heeft zijn/haar badpakken mee. Of dat überhaupt zal lukken is echter nog maar de vraag, want er staat een strakke Mistral – is het Mistral of iets anders in dit deel van Frankrijk? Anyway, een ijskoude wind dus – en de lucht ziet er maar dreigend uit.

De drie tassen brandende koffie die ik vlak achter elkaar achterover giet zijn duidelijk nodig. Deze marmot moet nog bekomen van de drukte en kon gerust nog een uur of vijf in bed blijven steken. Na een snelle hap vertrekken de ploegen alvast naar de stallen om de paarden te voederen. Ikzelf en Dominique rijden nog snel naar de winkel achter drank, zonnecrème en producten tegen de insecten, want iedereen hangt namelijk onder de muggenbeten.

We vinden de jongens in het zadel, aan het losrijden. De dame wachten hun beurt af. Geen grote inspanningen voor de paarden vandaag, wel even de spieren losgooien en even opdraven voor de dierenarts, zodat we zeker zijn dat iedereen fit is. Na een flash-stortbui is het de beurt aan de dames om de piste op te gaan.

Na de ochtendritjes en de nodige verzorging en werken voor de paarden is het tijd voor eten en andere activiteiten. Er wordt bij de mannen besloten om te gaan voetballen, terwijl de vrouwen nog oefenen met de bal te voet. Beide teambuildings geven de nodige fratsen en hilariteit. Het sfeertje is goed op dreef op deze tweede dag!

Achter de schermen wordt op het wedstrijdterrein de laatste hand gelegd aan de opbouw: pistes, stands, drankgelegenheid en stallen worden opgebouwd. Morgen mogen de paarden hun vertrekken innemen op het wedstrijdterrein. Dan komt ook coach Sylvain Tollot aan en worden de trainingen wat aangescherpt.

Maar dat is dus voor morgen, want intussen is het alweer bijna middernacht en hebben we sinds vanmorgen niet stilgezeten. Hoog tijd voor wat deugddoende rust, geeuw!

 

Bron: www.horseballteams.be

Kim Schoukens

Kim rijdt al sinds kleins af aan paard maar heeft de dressuurmicrobe pas laat gekregen (tegen haar 20ste). Al heel haar leven lang is ze gepassionneerd door…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: