Hello Sanctos verkozen tot sBs paard 2013

Door Sharon Vandeput op 16 avril, 2014 - 12:28

Het sBs stamboek heeft het paard van het jaar 2013 bekend gemaakt. Hello Sanctos, de 12-jarige ruin die momenteel door Scott Brash uitgebracht wordt, is het paard van het jaar 2013. Hello Sanctos en ruiter Scott Brash wonnen Olympisch teamgoud in Londen en Europees teamgoud in Herning. 

Hello Sanctos heette oorspronkelijk Sanctos van het Gravenhof en komt uit de fokkerij van Willy Taets. Taets koos voor de sBs gekeurde Quasimodo van de Molendreef, een paard met een zeer kwalitatieve moederstam die teruggaat op Fier de Lui. De bloedlijnen zijn dus interessant bij dit sBs paard maar ook sportief presteert Hello Sanctos goed. Hello Sanctos prijkt op de tweede plaats op de wereldranglijst van beste springpaarden.

Vygo_ScottBrash_HelloSanctos_HetPaardenarchief

Scott Brash met Hello Sanctos.

Sportief kent het paard een topperiode. In 2010 ging Hello Sanctos naar Peter Wylde in de Verenigde Staten. Na een jaar kwam hij onder het zadel bij Katharina Offel die het paard uitbracht voor Oekraïne. De ruin viel meteen op omdat hij zeer regelmatig sprong en de nul wist te houden. Eind 2011 kochten Lord Kirkham en Lord Harris het paard voor de Brit Scott Brash met het oog op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Die aankoop loonde want Brash en Hello Sanctos wonnen teamgoud en eindigden individueel op de vijfde plaats. Tijdens het EK in Herning in 2013 stapelde het duo opnieuw de successen op. Ze behaalden teamgoud en werden individueel derde. Daarnaast behaalde de combinatie diverse overwinningen op internationale wedstrijden en dat allemaal verklaart waarom Hello Sanctos de winnaar van vorig jaar Bogeno (ruiter: Doda de Miranda) opvolgt.

 

bron: sBs/Global Champions Tour, bewerkt door Vygo / foto: Het Paardenarchief (overname niet toegestaan)

Sharon Vandeput

Sharon zit dagelijks tussen de paarden zowel professioneel als privé. Ze werkt onder andere als videoreporter, fotograaf, regisseur, redacteur,... voor productiehuizen, nieuwszenders, bedrijven en particulieren. Haar passie…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: