Hoe de problemen van mijn eerste paard tot het oprichten van het PaardenStudieCentrum leidde

Door Katleen Rens op 23 avril, 2015 - 8:39

Vier jaar geleden kocht ik mijn eerste paard, en zes maanden na die aankoop zijn de problemen begonnen. In onderstaand artikel zullen veel paardeneigenaars zich in herkennen. Het was voor mij dan ook de reden om het « PaardenStudieCentrum » op te richten.

Mijn paard – Little Bear – liep af en toe onregelmatig. De zoektocht naar wat er scheelde was voor mij heel verwarrend . Ik liet heel wat deskundigen naar Bear kijken… telkens andere diagnoses, andere meningen, zeer uiteenlopende oplossingen… maar er werden geen concrete afwijkingen gevonden. Op den duur werd ik een bijzonder onrustige eigenaar en vreesde telkens bij een goede periode voor die terugval. Ik begon mijn paard ondertussen goed te kennen en zag kleine veranderingen in zijn gedrag die me het gevoel gaven dat er toch iets niet juist was. Mijn omgeving merkte dit niet en verklaarde me voor gek. Zag ik nu werkelijk spoken? Ik voelde me niet begrepen en kwam met mijn paard op een eiland te zitten. Nadat het paard anderhalf jaar later duidelijk zichtbaar mank liep, werd ik pas echt begrepen.

voorjaar 2014

Samen met Little Bear…

Gelukkig had ik voor Little Bear een paardenverzekering afgesloten via een Nederlandse maatschappij. Hun support was een hele geruststelling. Dit heeft mij later bij de opstart van PSC gemotiveerd om aan cursisten het belang van een degelijke en betrouwbare paardenverzekering te duiden. PSC zorgde er intussen voor dat www.equipepaarden.be hun aanbod ook naar ons land bracht.

Tijdens dit hele traject had ik me voorgenomen dat ik gewoon méér moest weten. Ik wou op zijn minst een correcte wetenschappelijk onderbouwde basiskennis van ‘het paard’ vergaren zodat we verder konden met de juiste bagage. De basis die ik tot nu toe had verworven, was immers grotendeels gesteund op de kennis die er circuleert in de paardenwereld. Intussen had ik begrepen dat dit heel vaak interpretaties zijn en niet zozeer wetenschappelijk onderbouwde theorieën.

Op deze ervaringen is het PaardenStudieCentrum ontstaan. Alle vragen die ik me ooit heb gesteld gedurende dat traject, heb ik genoteerd. Via de Universiteit te Merelbeke ben ik mijn zoektocht gestart naar sprekers voor allerhande info-­sessies. Het PaardenStudieCentrum bestaat nu één jaar en heel wat paardenliefhebbers hebben ondertussen de weg naar het PSC gevonden. Boeiende sprekers hebben wetenschappelijke info vertaald naar een – voor iedereen – verstaanbaar niveau. Aangezien wetenschap bij de meeste topics het uitgangspunt is, sluiten al deze onderwerpen mooi op elkaar aan en passen alle puzzelstukjes in elkaar. Dit was wat ik zocht, en kan ik nu ook met anderen delen!

PIC_5465

PSC ism Chiropraxie voor paarden ,Ilse Vangeel en gedipl. instructeur Magali van der Heyden

 

De kennismaking met Prof. Dr. Machteld van Dierendonck, paarden gedragsdeskundige aan veterinaire faculteit in Gent, Antwerpen en Utrecht was er één om niet te vergeten. Intussen hebben we samen de exclusieve jaarcursus ethologie ‘gedrag & welzijn’ op de Belgische kaart gezet. Deze cursus vormt een unieke aanvulling op de praktijk. De kennis en rijke ervaring die Van Dierendonck met ons deelt, geeft inzichten en antwoorden die we elders niet vinden. We zijn verheugd dat we in september 2015 opnieuw een eerste jaar kunnen aanbieden!

machteld2

Machteld van Dierendonck

Ook voor mijn paard is er ondertussen heel wat gewijzigd: een aangepast voedingsschema, een fysiek trainingsplan en een aangepaste hoefverzorging hebben een wereld van verschil gemaakt. Fysieke uitdagingen hebben mij steeds geboeid , maar door het traject met Little Bear had ik mezelf ervan overtuigd dat het beter was om hem zo weinig mogelijk te ‘belasten’. Daardoor bleven we wat hangen in licht grondwerk. Ik wou hem beschermen tegen eventuele blessures en dacht dat dit dé oplossing voor hem zou zijn. Toch is een consequent, opbouwend fysiek trainingsplan voor dit paard een belangrijke sleutel geweest om hem juist stérker te maken en gemotiveerd te houden. Ik heb mijn vertrouwen – dat het ook goed kan gaan – terug. Little Bear wordt preventief een aantal keer per jaar gecheckt en behandeld door Chiropractor Ilse Vangeel (www.chiropraxievoorpaarden.be), wat ik voor mezelf belangrijk vind voor een paard waarmee er regelmatig gereden wordt.

Nog een interessante ontmoeting was die met Magali Van der Heyden (www.magalivanderheyden.com) , waarbij horsemanship & sport hand in hand gaan. Zij is een gepassioneerd lesgever en trainer die zich verdiept in ‘Equitation Science’. Hierdoor slaagt zij erin het gedrag van een paard in een ruimere context te plaatsen, problemen te ontleden en op te lossen. Zowel bij paard als ruiter, op welk niveau dan ook.

PSC wil zich in de toekomst – naast de avond lezingen – meer en meer bezig houden met langlopende opleidingen waarbij kwaliteit, kennis en wetenschap de fundering vormen. Zowel op gebied van theorie, als praktijk. Er is nog een lange weg te gaan, maar we zitten op een bijzonder boeiend pad!

Dit zijn momenteel onze langlopende cursussen op de agenda:

  • > Jaaropleiding Ethologie ‘gedrag & welzijn’ olv Prof. dr. Machteld van Dierendonck
  • > Inleiding Academische Rijkunst , jaarplan met Annick Meurant
  • > Flexchair ruitertraining, jaarplan met Saskia Heijkants en Ada Wouters-­‐Brongers
  • > Clinics ‘Horsemanship & Sport’ met Magali Van der Heyden


Meer info op www.paardenstudiecentrum.com !

PSC dankt ook alle sprekers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om dit initiatief mee op de kaart te zetten.

Dankzij ieders medewerking werd PSC een waardevol en kwalitatief info centrum. Chiropraxie voor paarden Ilse Vangeel , Dr. Sara Torfs , Prof.dr. Hesta , Prof. Pille , Prof. Claerebout , Dr. Picavet , DA Stijn Teysen , DA Goedele Storms , DA Wambacq , , Hans van Maurik , Emiel Voest , Nicole Bergmans , Jan Bries , Marc Verhofstede , Saskia Heijkants en Ada Wouters – Brongers.

Dit artikel behoort tot een reeks artikels die enkele medewerkers van het PaardenStudieCentrum aan het woord laat. Deze reeks werd eerder aangekondigd op Vygo met het artikel: « Maak kennis met de mensen achter ‘Anatomie in levende lijve’« 

Katleen Rens

Oprichtster van het PaardenStudieCentrum. Een info- en debatplatform voor paardenliefhebbers die alles zoveel mogelijk in functie willen stellen van het welzijn van het paard.

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: