Horseball: Coach Sylvain Tollot mikt op het podium voor het EK

Door Kim Schoukens op 20 août, 2015 - 2:08

Het vertrek van onze Pro Elite en Ladies ploegen naar het EK te Bordeaux nadert met rasse schreden! Zondag komen spelers en paarden aan in Bordeaux voor het Europees kampioenschap. Aangezien het kampioenschap pas donderdag begint, zal iedereen de tijd hebben om zich te installeren en de band tussen de spelers te versterken.

Sylvain Tollot, de coach van onze beide ploegen, geeft tekst en uitleg:

Sylvain 1

« Onze spelers vertrekken dit weekend. Er is geen echte teambuidling voorzien, maar aangezien er geen wedstrijd is de eerste dagen gaan we bezigheden vinden. Het doel is in een vakantiesfeer te zitten, pret te hebben en ons te ontspannen zonder teveel na te denken over de competitie. Zo zal iedereen met een fris hoofd op het terrein aantreden. »

Ontspanning en plezier, ook om de paarden de nodige tijd te geven om te rusten na een zware reis alvorens een verfrissings-training in te lassen.

« De paarden zullen er een reis van 12u in de vrachtwagen op hebben zitten. Dat is best vermoeiend voor hen. Zij krijgen dus de eerste dagen de tijd om tot rust te komen. Alle ploegen komen op zondag toe en hebben elk hun eigen clubs. Daar het wedstrijdterrein pas dinsdag opent zal er een trainingsessie zonder pottenkijkers ingelast worden. Niets te intensief voor de paarden, gewoon even de strategie en plaatsen herzien. »

Wat gaan onze spelers dan doen tijdens de ontspanningsmomenten? « Er is veel te doen en te zien in Bordeaux. We gaan niets te avontuurlijk doen om blessures te voorkomen, maar er is de zee, de wijnkelders… genoeg om te bezoeken, zonder te veel alcohol te verbruiken! »

De grote observatiewedstrijd met oog op de kampioenschappen was het BK. Hierna organiseerde Sylvain een open training om de selecties verder te verfijnen:

« Het voordeel met de jongens is dat ik hen allemaal ken: ik volg hen immers al twee jaar. 18 spelers waren aanwezig op de open training, 10 daarvan zijn door de eerste schifting geraakt. De eindselectie, drie weken geleden, resulteerde in de ploegen van 8 en 2 reserves. »

Voor Sylvain is het grote verschil tussen België en Frankrijk de opvolging:

« In Frankrijk zijn er klasses van heel jonge kinderen op Shetland pony’s naar veteranen. Er zijn scholen waar je de sport kan leren op leerpaarden. Dat maakt de sport veel toegankelijker. Volgens mij missen we dat in België. Hier moet je al een eigen pony of paard hebben om te kunnen spelen en missen we de jeugd om onze spelers op te volgen. Hierdoor is het is moeilijker om goede spelers te selecteren. »

11695728_985942321463714_8028745588411668637_n

De Belgische mannelijke & vrouwelijke horseball teams!

 

 

« De uitdaging is om tot een collectief te komen: je moet aan de slag met spelers uit verschillende clubs, die elk een eigen visie hebben, en zo een homogene groep samenstellen. »

Over strategie wil Sylvain het – begrijpelijk – nog niet te veel hebben. Wat we wel mogen weten is dat de aanpak voor jongens en meisjes compleet verschillend wordt.

« De jongens hebben meer ervaring en kennen me beter. Met hen ga ik strategische oplossingen zoeken, die nog kunnen variëren naargelang de tegenstander die we krijgen. Hun groot werkpunt is hun mindset: de jongens staan bovenaan in de Belgische ranking en zijn gewend om te winnen. Als er iets niet lukt winden zij zich nog te snel op. De meisjes daarentegen moeten in vertrouwen gezet worden. Zij hebben minder ervaring en moeten zelfzekerder worden. Met hen kies ik voor een strak spel: de bal in beweging houden zonder te grote risico’s. Ze moeten een simpel spel spelen en kleine risico’s nemen, dat gaat werken voor hen. De jongens daarentegen moeten met beide voeten op de grond gehouden worden, want zij durven te grote risico’s nemen. »

Het doel in Bordeaux? Het podium voor beide ploegen. Een realistische pronostiek, vertelt Sylvain: « De jongens kunnen het zeker, en de meisjes zijn in staat om voor de verrassing te zorgen als de groep goed samenhangt. Uiteraard zou ik de gelukkigste coach ter wereld zijn moesten we winnen, maar je moet bescheiden blijven en realiseerbare doelen vooropstellen. »

Sylvain Tollot traint onze pro-elite spelers al twee jaar. De speler uit Frankrijk is al zeventien jaar actief in de sport en kwam bij ons terecht door een Belgische speelster:

« Ik ben met horseball begonnen in het ruitercentrum van Marchin onder Dominique Boucherie en heb mijn carrière in Frankrijk opgebouwd. Ik coach intussen al 12 jaar en heb in de Pro klasse gespeeld, wat overeenkomt met de tweede divisie. Als kadet ben ik meermaals op het podium terecht gekomen – helaas vaak als tweede – en ook na de kwalificaties met de nationale ploeg eindigde ik in de top 3. Mijn verhuis naar België kwam er door een speelster die ik ontmoette op het tornooi van Ronchin. Van het één kwam het ander, binnenkort gaan we trouwen… »

IMG_4512

 

Het EK Horseball te Bordeaux vindt plaats van 27 tot 30 augustus. Vygo zal onze Belgische ploegen ter plaatse volgen voor live updates en verslaggeving!

U kan alles meevolgen via livestreaming door op deze link te klikken.

 

Bron: Vygo

 

Kim Schoukens

Kim rijdt al sinds kleins af aan paard maar heeft de dressuurmicrobe pas laat gekregen (tegen haar 20ste). Al heel haar leven lang is ze gepassionneerd door…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: