Interview met twee leading ladies uit de Belgische voltigesport tijdens CVI Belgium

Door Carl Dieryckx op 3 mai, 2015 - 9:14

Naast de internationale jumpingwedstrijd in Lummen vond er in Moorsele ook een internationale wedstrijd plaats. Geen jumping, geen dressuur maar voltige, en dat in het Zilveren Spoor. Een combinatie van atletiek en paardrijkunst. 130 paarden werden er ingeschreven, dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. Met als gevolg dat het programma moest worden verlengd van 19u tot 22u. 

De Belgische jumpingsport mocht de laatste weken al van heel wat aandacht genieten. Dat kon ook niet anders, met de voortreffelijke prestaties van Jos Verlooy tijdens de wereldbekerfinale, en nu recentelijk een tweede plaats van het nationale team in Lummen. Maar de voltigeurs deden het anders ook niet slecht qua media aandacht, hetzij niet rechtstreeks gelinkt aan de sport zélf.

Five minutes of fame

Onze twee Belgische kampioenen – Tessy Maertens (Senior) en Lauren Vanlerberghe (Junior) – kregen net voor het zomerseizoen elk hun « five minutes of fame« , en Vygo zocht hun daarom eens op tijdens het CVI dit weekend. Het was wachten op de ‘plicht’ (een reeks van verplichte oefeningen) van Marthe Peeters op zondagochtend, voor we de twee dames konden interviewen in de cafetaria van het Zilveren Spoor.

tessy-vygo« Ik heb het gisteren nogal verpest » begon Tessy, dochter van huidig bondscoach Linda Robben. « Ik stond vierde tijdens de openingsdag, maar viel gisteren terug naar plaats 18. De focus was er niet en ik voelde me wat futloos. Het was eigenlijk ook iets te laat, dat ben ik echt niet gewoon. Mijn oefeningen die ik normaal goed kon, kwamen er niet door. »

« Mijn moeder (Linda) moest deze morgen ook als eerste longeren, en dus waren we er al uit van 6 uur ‘s morgens. »

Net als Tessy waren het ook voor Lauren lange dagen. « Ik hielp vanaf 8 uur mee met het jureren en moest telkens als laatste aan de bak, net voor 22 uur. Het was toch wel eventjes uitrusten voor ik eraan begon. » 

De twee dames mochten zoals hierboven reeds vermeld, genieten van hun moment in de spotlights. Tessy nam samen met Marth Helsen deel aan de audities van Belgium’s Got Talent en beide stootten door naar de liveshows. Helaas eindigde het avontuur voor hun daar… « maar het was een fantastische ervaring. Al die camera’s, een gigantisch publiek, en enorm veel geleerd van de choreografen. » Of er gelijkenissen zijn met het optreden/deelnemen tijdens een CVI? « Niet meteen, er is ook wel de nodige focus nodig, maar de omstandigheden zijn heel anders. Hier in Moorsele blijft het publiek relatief beperkt, dat was tijdens de opnames van de televisieshow toch anders. Het was ook zeer veel repeteren om het juiste beeld te verkrijgen. »

« Ik denk dat ik mijn freestyle een 18-tal keer achter elkaar heb mogen opvoeren. »

« Ja, dat was bij mij niet anders » pikt Lauren in. « Voor de videoclip van Frank Mercelis moesten we ook alles ontelbare keren over doen. Ik denk dat ik mijn freestyle een 18-tal keer achter elkaar heb mogen opvoeren. » Een nogal doorgedreven training dus? « Zeg dat wel! We begonnen in de late namiddag, en eindigden om 9 uur ‘s ochtends de dag nadien. Strawinski heeft die dag geen enkele keer opgestaan, het was een lange nacht. » « Maar het was zeer leuk om te doen, en het eindresultaat mag er zijn. » zo dacht ook Tessy over hun optreden. « Ik zou dat wel vaker willen doen, ja! »

België terug op volle kracht in 2015

Sportief gezien mag België terug in de handen wrijven. Niet enkel Tessy Maertens is terug (2* Seniors) maar ook het Belgische Squad team (een team van 6 waar er nu en dan 3 voltigeurs tegelijk op het paard voltigeren) maakt dit jaar hun terugkeer. Ook maken heel wat Belgische meisjes de overstap van de éne klasse naar de andere. Lauren springt meteen van Juniors 2* naar Seniors 3*. De enige Belgische in de hoogste klasse van de voltige sport.

team

Tessy: « Het team bestaat uit voltigeurs van onze voltige club in Geel, en deed het echt wel goed in Saumur twee weken geleden. Ook dit weekend was het zeker niet slecht! » Verder maakte de Nederlandse top voltigeuse Carola Sneekes haar officiële intrede in de Belgische entourage. Zij wordt nationaal trainster: « We kennen Carola natuurlijk al langer, maar dit jaar zal ze meer trainingen inlassen en krijgen we zo waardevolle informatie mee. »

« Er wordt geëxperimenteerd met een nieuw soort doek, ééntje uit carbon. »

Of het een groot verschil is tussen Juniors en Seniors? Daar heeft Lauren een simpel antwoord voor klaar staan: « Absoluut. Op alle niveau’s is het een stuk moeilijker. Eerst twijfelde ik ook om te starten in de 3*, en het misschien eerst iets rustiger aan te doen in de 2*. Maar dan liet Carola weten dat we kwalificaties zouden missen voor het Europees kampioenschap, en dus startte ik dit seizoen maar 3*. Het was heel wat trainen om de technische oefeningen onder controle te krijgen. »

Haar vaste paard kampte daarboven nog eens met een blessure en had blijkbaar ook wat rust nodig. « Het was inderdaad niet makkelijk om ook meteen met een ander paard te moeten presteren, én mijn vaste longeur te moeten missen. De omstandigheden zijn zo toch wat anders, ook het zadeldoek is wennen. Er wordt geëxperimenteerd met een nieuw soort doek, ééntje uit carbon. Dat is iets totaal anders. Het is véél beter voor het paard, want de druk (die kan oplopen tot boven de 100kg bij de landing) wordt nu veel beter verspreid (nu gereduceerd tot 20kg). Aan de andere kant is het echt wel wennen, waar ik vroeger mijn hielen en tenen iets kromde om grip te hebben, moet ik nu het tegenovergestelde doen. Nu moet mijn volledige voet er vlak op staan om diezelfde grip te hebben. »

Lauren Vanlerberghe eindigde 26ste op een totaal van 36. Bij haar freestyle kwam ze zelfs de top 20 binnen met een score van 7.147. Tessy eindigde als 18de in ronde 1, enkel de beste 15 mochten starten tijdens de tweede ronde.

lauren2

De twee film fragmentjes van onze Belgische kampioenen kunt u hieronder bekijken!

Tessy Maertens tijdens Belgium’s Got Talent

Lauren Vanlerberghe in de videoclip van Frank Mercelis

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: