Interview met de man achter gloednieuw veilingplatform HOPA

Door Antoon Vanderstraeten op 25 décembre, 2014 - 10:29

HOPA is de gloednieuwe online veilingsite die meteen groots uitpakt. De topper Cabrio vd Heffinck wordt als eerste paard geveild. Maar van waar het idee om met een online paardenveilingsite te starten?

Kevin Roosens - HOPADe man achter HOPA is Kevin Roosens, een 34-jarige ondernemer uit het Vlaams-Brabantse Londerzeel. Na zijn studies merkte Kevin al snel dat werken voor een baas niets voor hem was. Het zelfstandige-zijn zat in de familie, en Kevin startte een zaak gespecialiseerd in het transport van dieren. Als duivenliefhebber, ingelepeld door de grootvader, vond hij al snel de weg om duiven te exporteren naar China. En dit met een waanzinnig exponentiële meerwaarde binnen de duivenliefhebberij. Chinezen zijn als ware ‘gekken’ duiven beginnen te kopen. Nadien volgde het commerciële luik. Ooit won hij één van de grootste duivenraces in de wereld in Zuid-Afrika. Het ene volgde na het andere…

Mensen uit zowat de hele wereld vertoonden interesse in de duiven van Kevin en niet veel later begon hij ook duiven van andere liefhebbers te verkopen via zijn netwerk. Een logisch gevolg was de opstart van een eigen veilingwebsite. Online veilingen in de duivenwereld waren ‘booming-business’ en de duiven vertrokken vooral naar de Chinese markt. Alle records werden van de tabellen geblazen. China wou en zou de nummer één worden in de duivensport… »

De link met de paardenwereld is Kevins vriendin, Stéphanie Goldsmith. Stéphanie is een dressuur amazone en staat gestald bij Stefan Van Ingelgem te Puurs. Zoals elke man met een amazone als vriendin werd Kevin al snel mee het paardenwereldje ingetrokken.


Kevin, van waar het idee om een online veilingsite op te richten?

« Dat idee is een samenloop van omstandigheden geweest. Enkele jaren geleden was ik, samen met onze toenmalige kroonprins Filip, op handelsmissie naar China. Een bijzonder leerrijke ervaring. En aangezien ik destijds ook het akkoord voor China mee heb helpen in de stijgers zetten, werd ik door de ambassade meegevraagd om ook een akkoord te gaan bemiddelen in China in verband met de rechtstreekse export van Belgische paarden naar China. Tot op dat moment was dit verboden en onmogelijk. Na diverse gesprekken en uren bemiddeling was de doorstart gemaakt en kwam er een Chinese delegatie naar België om de quarantaineprocedures e.d. te bekijken en vast te leggen. De export werd, na jaren politiek spel, een feit.

Ik was vereerd dat ik een (kleine) schakel in dit geheel kon en mocht zijn! Op de terugvlucht naar huis begon ik mezelf vragen te stellen… Bestond er zoiets in de paardenwereld als wat wij al jaren deden in de duivenwereld? Klaar en duidelijk niet. Er bestond geen onafhankelijk en goed onderbouwd initiatief in verband met de verkoop van paarden. Mijn eerste gesprek hierover had ik met Stefan Van Ingelgem. Hij volgde meteen mijn gedachtegang. Gedurende zowat anderhalf jaar heb ik contacten gehad binnen de paardenwereld en genetwerkt om te zien wat kon en wat niet kon… Want ik had op dat moment zelf geen enkele affiniteit met het commerciële luik binnen de paardenwereld. Dus ik gaf me een volledig jaar om dit te bekijken en te analyseren”

De inbreng van Cabrio

HOPA mocht niet zomaar het zoveelste initiatief zijn binnen de paardenwereld. HOPA (wat staat voor HOrse PAradise) moest iets unieks worden, en liefst nog een beetje exclusief.

“Gedurende het eerste jaar gingen we op zoek naar een eye-catcher. Een paard dat moest gaan verwoorden voor wat HOPA staat. Uiteindelijk heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik bij Ludo Philippaerts op de stoep gaan staan. Cabrio vd Heffinck is in mede-eigendom van Philippaerts en van Hubert Haemerlinck. Ludo Philippaerts ging na wikken en wegen mee in het initiatief. Hij stond open voor iets ‘nieuw’ binnen de paardenwereld. Ook Haemerlinck volgde Philippaerts. Op Zangersheide 2014 werd de knoop doorgehakt. Cabrio vd Heffinck mocht online verkocht worden. Als een klein kind dat net een lolly had gekregen ging ik huiswaarts. Tevreden. Want dit was dé knaller die we nodig hadden om snel een internationaal publiek te bereiken.”


Wie zit er nog achter Hopa?

« Het initiatief van HOPA is uitsluitend van mezelf gekomen. Maar aangezien ik, zoals eerder gezegd, geen affiniteit had met het commerciële luik achter de paardenwereld, heb ik me moeten inlichten bij mensen die dit wel hadden. Als ik één zaak geleerd heb in de duivenwereld was dat je jezelf moet durven omringen met mensen die weten waarover ze spreken. Mensen met ervaring. Zo heb ik een selectiecomité samengesteld die voor mij de paarden wikt en weegt. En berijdt indien nodig. Dit ‘comité’ wordt samengesteld naargelang het paard dat voorgesteld wordt… »

« Als ik één zaak geleerd heb in de duivenwereld was dat je jezelf moet durven omringen met mensen die weten waarover ze spreken. »


Hoe gaat zo’n veiling in zijn werk?

« Van begin tot eind wil ik een verschil maken in de paardenwereld. Eerst en vooral ben ik naar paardenkliniek De Bosdreef gegaan. Bijzonder veel mensen raden me dit medium aan – als keuringscentrum – indien ze een paard willen aankopen. De reden leek voor de hand liggend… De Bosdreef heeft een unieke reputatie als het aankomt op diepgaande keuringen. Na diverse avonden samengezeten te hebben met dr. Filip Vandenberghe, zijn we tot een vrij uniek HOPA-protocol gekomen. Een klassieke keuring plus een scintigrafie en een MRI. Twee tot drie dagen keuring, ongezien voor een veiling, denk ik… De paarden worden als het ware binnenste buiten gedraaid. Alles wat mogelijk fout zit, komt tevoorschijn. Hier gebeurt reeds een eerste selectie! Als dr. Filip Vandenberghe hier al dingen opmerkt die echt niet door de beugel kunnen, komen de paarden niet in de veiling.

« Twee tot drie dagen keuring, ongezien voor een veiling, denk ik… »

Schermafbeelding 2014-12-25 om 21.27.51

Het veilingmechanisme zelf komt uit de duivenwereld. Dit is een heel complex technisch gegeven, waar ondertussen een octrooi werd op genomen. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat mensen zich eerst moet registreren en een account moeten aanmaken om te kunnen en te mogen bieden. Van zodra deze registratie is toegekomen, gaan wij de mensen contacteren voor een eerste ID-check. We hebben tenslotte een virtuele omgeving, waar we de persoon aan de andere kant van het scherm niet kunnen zien. Dus een telefoongesprek doet meestal al een mist optrekken. Afhankelijk van het paard dat de registrant zijn interesse heeft opgewekt gaan we kijken of de nodige waarborgen dienen betaald of voorgelegd te worden. Dit is bijzonder belangrijk in dit soort van veilingen. Naargelang de waarborgen en/of referenties dat we binnenkrijgen wordt de registrant zijn biedlimiet bepaald. Dit is het maximum bedrag tot waar hij kan en mag bieden. Uiteraard merkt de gebruiker van heel dit technisch gegeven niet veel. Dit zijn allerlei veiligheidsmechanismen die ingebouwd zijn.

Als het paard is toegewezen krijgt de koper de mogelijkheid om het paard te laten verzekeren. Of nog straffer: we kunnen de kopers ook aanbieden om de paarden te laten rijden door bekende ruiters of amazones. Dus als een soort van inversteringsgoed… »


Kan iedereen een paard laten veilen bij HOPA?

« Uiteraard! Zoals ik al eerder aangaf zijn we een onafhankelijk veilingplatform. Dat wil zeggen dat we aan niemand gebonden zijn. En dit is net het verschil met de huidige veilingwebsites. Sommige eigenaars beginnen een eigen website om paarden te gaan verkopen. Maar op lange termijn gaat dit spaak lopen. Mensen kiezen liever voor onafhankelijkheid en professionele onderbouwing. We staan open voor iedereen. Er geldt maar één voorwaarde: het moet topmateriaal zijn. Uiteraard beseffen we ook wel dat we niet op elke veiling een paard gaan kunnen brengen van het kaliber  Cabrio vd Heffinck! »

 

Bron: Vygo – overname niet toegestaan

Antoon Vanderstraeten

Equi-Tone is gedreven door techniek, geeft mental coaching aan ruiters en schriktraining aan paarden.

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: