Interview met drie grote heren uit de dressuursport tijdens presentatiedag FDE International Auction

Door Carl Dieryckx op 30 juin, 2015 - 11:28

Tijdens een zomers warme dinsdagavond vond er op het domein van CoolHorses NV (thuisbasis van dressuuramazone Isabel Cool) de presentatiedag plaats van de geselecteerde dressuurveulens voor de FDE International Auction. Daar worden de veulens gefilmd en gefotografeerd voor de uiteindelijke veiling op 1 augustus in Stal Hulsterlo (tijdens het BK dressuur). 

foto5

Om de veulens ook professioneel van commentaar te kunnen voorzien, werd de hulp ingeschakeld van drie grote heren uit de dressuursport. Philippe Jorissen, Eddy Schuurmans en Gertjan Van Olst.

– Gertjan Van Olst runt een gerespecteerd fokkerijbedrijf in Nederland, Van Olst Horses, waar hengstenhouderij een belangrijk deel van uitmaakt. Verder hebben ze een hengst in de sport lopen en is Gertjan onder andere ontdekker van Valegro, momenteel dé wereldtop in de dressuursport. Ze hebben een 20-tal fokmerries en zijn dus in de algemeen brede lijn bezig met het fokken van warmbloed dressuurpaarden.

– Eddy Schuurmans zetelt in de stamboek commissie dressuur van BWP en is zelf al dertig jaar fokker van dressuurpaarden.

– Philippe Jorissen is professioneel dressuurruiter en vertegenwoordigde België al talloze keren op het hoogste niveau in de sport. Hij heeft zelf een eigen (BWP gekeurde) hengst lopen en zowel training als opleiding van paarden en fokkerij behoort tot zijn beroepsactiviteiten.

foto4

Eddy Schuurmans (links), Philippe Jorissen (midden), Gertjan van Olst (rechts)

 

Heren, vorig jaar hebben jullie de allereerste editie van de FDE International Auction weten ontstaan. Dit jaar is de veiling aan zijn tweede editie toe…

Eddy: « Inderdaad, vorig jaar hebben we voor de eerste keer de veiling opgezet, en toen heb ik ook de selectie meegedaan. Dat was toen zeer goed verlopen, we hebben een 15-tal veulens verkocht voor een gemiddelde prijs van 6.800 euro. Mede door dat succes, doen we ook dit jaar terug mee.

We hebben in deze editie iets strenger kunnen selecteren door het grotere aanbod. Wat me vooral opviel is dat de top wat breder is dan vorig jaar. Toen waren er 2 of 3 die eruit sprongen, dit jaar zijn het er 6 of 7. Dat is een duidelijke verbetering. »

Gertjan: « Ik vind het een zeer goed initiatief. Fokkers willen sowieso eens een veulentje verkopen, ervoor zorgen dat er terug wat stalling vrijkomt, en wij helpen hen daarmee in het vermarkten van hun producten. Als wij hen daarmee verder kunnen helpen, dan doen we dat heel graag.

Is deze veiling op de goede weg?

Gertjan: « Deze veiling is zeker op de goede weg. Je ziet het vooral in de bloedlijnen, er is een zeer brede waaier beschikbaar. Een heel breed georienteerde veiling, Nederlandse hengsten, Duitse hengsten. Topleveranciers vanuit heel Europa, maar ook met oog voor aspirant kopers. Met deze selectie zijn er heel wat mogelijkheden. Er zit bijvoorbeeld ook een hengst bij die meteen mee zal kunnen naar de hengstenkeuring… er zit goed fokmateriaal bij, er zit goed sportmateriaal bij. Kortom, een hele brede waaier aan echt goeie dressuurveulens. »

Philippe, hoe kijkt een ruiter naar zo’n veiling?

Philippe: « De veiling van vorig jaar was een succes, en niet enkel door de kwaliteit van de veulens maar ook door het aanbieden van deze veulens op één locatie. Het is dikwijls moeilijk voor een professionele ruiter om naar fokkers te rijden en daar veulens te bekijken. Op het BK krijg je meteen een goede selectie aan veulens te zien waarop je al een keuze kunt maken, dat is een enorm voordeel. Voor mij persoonlijk is het ook interessant als trainer (verbonden aan het BWP kader) heel interessant om te zien wat er dit jaar aan jong talent beschikbaar is, om ook die evolutie mee te maken. »

foto3

De veulens die hier passeren, zijn nog in volle groei. Zullen die kwaliteiten veranderen begin augustus ten opzichte van de vorige selectiedagen?

Eddy: « Er zijn een aantal veulens die nog echt wel jong zijn en moeten uitgroeien en evolueren. De veulens van maart en april zullen dan weer wel zo goed als klaar zijn. De oudste is van begin maart, de jongste is nog maar 14 dagen oud. Dat is dan ook wel de moeilijkheid van de selectie, het is bijna onmogelijk om een veulen van twee weken te vergelijken met een veulen van 3 maanden. Daarom trachten we zoveel mogelijk naar de toekomst te kijken en een verwachtingsperspectief mee te geven.

We hebben geprobeerd om veulens te selecteren waarvan we denken dat het sportpaarden zijn. Dus veulens met voldoende lijn, voldoende rek in hun lichaam, voldoende atletisch vermogen. Veulens die ook goed kunnen schakelen en goed vanuit het achterbeen lopen. Veulens waarvan we denken dat ze binnen drie jaar écht goed zullen lopen, en niet enkel vandaag spectaculaire gangen tonen. Zo is ook de koper tevreden en komt hij na drie jaar ongetwijfeld terug naar onze veiling vanwege die goede ervaring en selectie! »

foto1
Binnenkort komt al het foto-en videomateriaal beschikbaar van de geselecteerde veulens alsook de bijhorende informatie. Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws omtrent de FDE International Auction!

Bron: Vygo

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: