Interview met Flanders Horse Event ambassadeur Dirk Demeersman

Door Carl Dieryckx op 22 juillet, 2015 - 5:16

Voor het tiende jaar op rij mag Flanders Horse Event rekenen op de steun van topruiter Dirk Demeersman als ambassadeur van het evenement. Zoals FHE is ook de sympathieke ruiter uit Tessenderlo over het voorbije decennium gegroeid en steeds beter geworden. Het is dan ook met gepaste trots dat wij zijn overgang naar bondscoach van de Belgische nationale springploeg mogen meemaken.

Dat Dirk in het rijtje van topruiters hoort, is al lang geweten: drie deelnames aan de Olympische Spelen met een vierde plaats individueel in Barcelona in het zadel van Clinton, de wereldruiterspelen, nations cups en talloze klassementen in de grote prijzen, waaronder die ene overwinning met Clinton tijdens de allereerste editie van Flanders Horse Event… De ervaring van Dirk is al jarenlang geprezen in hippisch België. Zijn aanstelling als assistent van gewezen bondcoach Kurt Gravemeier vorig jaar was reeds een mooie erkenning; maar de bevestiging kwam pas echt eind 2014, toen de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie Dirks aanstelling als bondscoach aankondigde.

demeersman

Demeersman tijdens Jumping Mechelen (archiefbeeld)

 

Dirk, die in het interview van vorig jaar nog aangaf zijn overwinning in de grote prijs van Beervelde te willen vernieuwen, gaf in een reactie op het perscommuniqué aan dat de competitie voortaan plaats zou moeten maken voor zijn rol als bondscoach. Maar helemaal stoppen zit er niet in:

“Ik heb nog twee zesjarigen staan: JJ Baba (Cicero van Paemel x Diamant de Semilly), eentje die we zelf gefokt hebben, en Jaguar Van Paemel (Cicero van Paemel x Sandro), van de eigenaars van Cicero”, vertelt Dirk. “Met de eerste hebben we een speciale band, aangezien wij hem zelf gefokt hebben, en van de andere wilden de eigenaars absoluut dat ik hem bleef rijden. Met die twee ga ik af en toe nog op wedstrijd, naar hengstencompetities of 1m20 competities. Het is goed mogelijk dat ik één van die twee, of beide, start in de proeven voor zesjarige paarden.”

“Daarnaast heb ik mezelf voorgenomen om mijn koersfiets wat vaker van stal te halen en om een paar uur per dag vrij te maken om te gaan fietsen. Ik moet kunnen bezig blijven.”

IMG_8667

De aankondiging dat Dirk zou stoppen met de competitie verraste menig persoon. Nu, een tijdje na de media-aandacht rond zijn aanstelling, verklaart hij zijn reactie:

“Die vraag van de federatie om bondscoach te worden kwam heel onverwacht, en er moest snel beslist worden. Ik heb tot op het laatste ogenblik getwijfeld of ik het wel zou doen en was eerlijk gezegd een beetje overdonderd op dat ogenblik. Nu bekijk ik het rustiger en zie ik of ik tijd kan vrijmaken voor de paarden die ik nog staan heb. Ik ben nu een half jaar aan de slag als bondscoach, en ik ben heel tevreden. Het is leuk om te doen. Ik zou niet echt kunnen aanduiden wat er anders is bij de ruiters sinds mijn aanstelling, behalve misschien dat er meer rust in de groep is gekomen.”

“In totaal heb ik nog een zevental paarden bij mij op stal staan. Er zijn ook nog jonge paarden die elders staan. Mijn bedoeling is om de twee eerder vermelde zesjarigen zelf te rijden dit en volgend jaar, tot wanneer zij klaar zijn om een niveau hoger te starten. Op dat moment zien we wat er gebeurt: verkopen of toewijzen aan een andere ruiter. Tijdens mijn werk met deze twee zullen er enkele nieuwe jonge paarden bij onder mijn hoede komen waarmee ik op dezelfde manier te werk zal gaan. De paarden die ik zal trainen zijn het me echt waard.”

Het grote verschil met de periode in het hoogste niveau van de competitie? Meer genieten:

“Het verschil met toen ik zelf 5* competities liep is dat ik nu veel meer geniet van het rijden, er is minder druk. Daarom ook de bewuste keuze om selectief te zijn in de paarden die ik onder het zadel hou.”

Dat we geen Dirk Demeersman meer in de grote prijs van Beervelde zullen zien dit jaar wil niet zeggen dat hij niet aanwezig zal zijn. De relatie tussen Dirk en de organisatie van Flanders Horse Event gaat al jaren terug, sinds de tijd dat hij de paarden van Hubert Hamerlinck en Patrick Gansbeke reed. Dirk kan terugblikken op deelnames vóór Flanders Horse Event een internationale wedstrijd was, ten tijde van de nationale competities.

Na al deze mooie jaren van samenwerking is er dus geen sprake van wegblijven van het groene kader van Beervelde, wel integendeel:

“Nu kan ik Flanders Horse Event nog meer van dienst zijn! Het spreekt voor zich dat ik aanwezig zal zijn, en niet zomaar als passieve toeschouwer. Aangezien ik niet aan het werk zal zijn in de piste is er voor mij meer tijd om de organisatie intensiever te helpen door middel van suggesties en tips. Hierbij zal mijn ruiter-ervaring van pas komen om aan te geven wat er nóg beter kan. Bovendien zal ik dit jaar meer kunnen genieten van de sport en het spektakel van dit mooie evenement, nu de stress van een deelname wegvalt.”

“Het programma van Beervelde is druk genoeg, maar steekt goed in elkaar: iedereen komt aan bod. Tot nu toe heb ik de parcoursbouwer bijgestaan met raad. Veel meer heb ik nog niet kunnen doen, ik ben ook zo veel weggeweest en het is zó druk. Maar dat neemt niet weg dat de organisatie me altijd mag bellen als ze hulp nodig hebben!”

IMG_8723

Sfeerbeeld FHE 2014

Wat hij vorig jaar reeds vertelde, herhaalt Dirk met enthousiasme: “Beervelde is een prachtig evenement, het is helemaal af, op alle vlakken. Door de compacte oppervlakte ligt alles makkelijk dicht bij elkaar voor de ruiters: piste, paddocks, stallen, parking en tenten. De ligging in een prachtig kader geeft Flanders Horse Event een uniek cachet dat alleen maar toevoegt aan de redenen waarom zovelen er elk jaar opnieuw graag bij zijn. Bovendien is iedereen, van VIP tot publiek, tot in de puntjes verzorgd.”

In zijn functie als bondscoach zal Dirk Flanders Horse Event eveneens opnemen in de lijst van wedstrijden waar hij zal scouten:

“Het niveau van Flanders Horse Event wordt ook dit jaar weer hoog, zeker met Luc Musette, één van de beste parcoursbouwers ter wereld, die er aan het werk zal zijn. Als bondscoach is het zeker een wedstrijd waar ik de ruiters in het oog ga houden en waar ik rekening mee zal houden. De Belgische ruiters zijn allemaal altijd héél gemotiveerd om in Beervelde te rijden, ik denk dat we mogen verwachten dat onze topruiters er zullen bij zijn. Zoals op iedere wedstrijd ga ik alles observeren en analyseren wat ik zie. Ik wil niet de trainer gaan spelen: als het gevraagd wordt, geef ik mijn mening en kijk ik wat ze ermee doen. Verder ga ik kijken wie er progressie heeft gemaakt en wie een beetje blijft hangen.”

“Voor deze tiende editie hoop ik dat we, zoals gewoonlijk, alweer op veel volk mogen rekenen, mooie sport krijgen – wat ook volk aantrekt, en dat ook het weer meezit. Natuurlijk ligt de hoop bij een Belgische overwinning in de grote prijs. Voor mezelf hoop ik vooral dat ik er plezier aan beleef en me niet belachelijk maak. (lacht)

En onze bondscoach geeft nog het volgende mee om af te sluiten: “ik ben ervan overtuigd dat het ook tijdens dit jubileumjaar weer ‘af’ zal zijn!”

 

Dank je wel, Dirk!

Bron: FHE

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: