Interview met Thomas Eyckmans over de selectiedagen van de FDE International Auction

Door Carl Dieryckx op 19 juin, 2015 - 4:12

Ze zijn er vorig weekend aan begonnen. De organisatie van de FDE International Auction hield haar eerste selectiedag in QC Stables te Sint-Niklaas. Onder een mooi zonnetje kwam heel wat jong dressuurtalent opdagen. Wij spraken met Thomas Eyckmans – mede organisator – over de eerste selectiedag, en hoe ze de tweede editie van de FDE International Auction voorbereid hebben.

Thomas: « Vorig jaar werd de eerste veiling voor dressuurveulens georganiseerd. Dat moest toen zeer snel gaan, een website en dergelijke in amper 6 weken. Nu konden we vroeg op voorhand meer promotie gaan maken. Het nadeel van die « snelle » voorbereiding vorig jaar, is dat we minder écht goede moederlijnen konden aantrekken. Zonder afbreuk te willen doen aan de veulens van vorig jaar natuurlijk! De promotie (die we startten vanaf Mechelen) heeft geloond. Iedereen kon ons ondertussen ook aanspreken om te polsen naar meer info. Met als resultaat dat er nu heel wat GP merries hun veulens kwamen voorstellen. Dat is een grote stap voorwaarts! »

IMG_1979

Vorig weekend was er een selectiedag, en nu zaterdag – 20 juni – is er een tweede. Was het noodzakelijk om die te spreiden?
« Er werden twee selectiedagen georganiseerd om de veulens niet te veel te belasten. Vooral geografisch is het al eens moeilijker, om dan een veulen van de éne naar de andere kant van het land te brengen. De deelnemers mochten dus kiezen tussen 13 en 20 juni, naargelang hun voorkeur. Ook voor de commissie is het iets draaglijker om de 40-tal veulens opgesplitst te zien. »

Hoe ging de eerste selectiedag?
« Heel goed. Alles verliep volgens wens, er namen in totaal een 18 á 19 veulens deel. Uiteindelijk zijn er reeds 8 rechtstreeks geplaatst, met 2 in reserve. We proberen zoveel mogelijk te kijken naar kwaliteit, en niet kwantiteit. Ze moeten zowel fysiek in orde zijn als op papier, alles moet kloppen zodat de potentiële kopers op de veiling zelf échte toppers zien waar ze nog lang van zullen genieten. »

« …alles moet kloppen zodat de potentiële kopers op de veiling zelf échte toppers zien… »

IMG_1984

Kwamen er enkel Belgische veulens aan bod?
« De veiling is inderdaad hoofdzakelijk voor Belgische veulens. Er meldden zich ook enkele Nederlandse eigenaars aan, maar de veulens zijn uiteindelijk op Belgische bodem gefokt. » – Zijn er plannen om dit te internationaliseren? « We lopen niet vooruit, maar als het financiële plaatje klopt en ook deze editie heeft succes, dan zal dat zeker tot de mogelijkheden behoren. »

« We zijn alvast op de goede weg. Er zijn heel wat mensen die me al komen zeggen hebben dat ze blij zijn dat er eindelijk op één plek een veiling is voor dressuurveulens. Vroeger moest men naar hier, en naar daar rijden. Nu zien ze de top op één datum, dat is heel wat waard. Dat zie je ook aan de Business seats, die worden nu ook ingevuld door mensen die vooral voor onze veiling komen. Verder mogen we rekenen op heel wat grote namen die met ons willen samenwerken en er de meerwaarde van inzien. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlander Gertjan Van Olst (fokker van het wereldberoemde dressuurpaard Valegro) die de foto/en video opnames van commentaar zal voorzien, omdat hij het belangrijk vindt wat we doen… dat wil wel wat zeggen. »

IMG_1982

De volgende selectiedag vindt plaats op 20 juni in de Hilton Stables te Geel.

! Let op !
De presentatiedag wordt verzet van 27 naar 30 juni. 

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: