Karin Donckers voor de 8e keer Belgisch Kampioen eventing

Door Sharon Vandeput op 30 juin, 2014 - 5:14

Zondag veroverde Karin Donckers de Belgische titel in de eventing tijdens de driesterrenwedstrijd in Arville. De amazone reed een ijzersterke cross met de 8-jarige merrie Grandioz en won zo voor Giel Van Houche en Caroline Pupier. Het is al de achtste keer dat Donckers Belgisch Kampioen wordt. 

Acht kampioenstitels prijken er ondertussen in Donckers Stables in Minderhout. Desondanks dat aantal blijft het toch een speciale overwinning voor de amazone. « Deze keer is toch heel speciaal voor mij« , vertelt Karin Donckers. « Mijn twee beste paarden, Fletcha van ‘t Verahof en Lamicell Unique, wil ik sparen met het oog op de Wereldruiterspelen in Normandië dus koos ik voor de jonge Grandioz. Ik weet dat haar dressuurproef niet zo goed is maar dat ze wel een zeer goede cross kan neerzetten. In de dressuurproef zitten vliegende wissels en omdat Grandioz nog maar acht jaar is, gaan die niet altijd even vlot. » Donckers had dat op voorhand goed ingeschat. Grandioz behaalde een score van 62 terwijl grote concurrenten Lara de Liedekerke en Joris Van Springel 48 punten hadden. « Toen ik de score van Lara en Joris zag, dacht ik dat het een brug te ver was om dat nog in te halen. Ik had geluk dat de cross zo bepalend was want in de meeste wedstrijden weegt de dressuur toch zwaarder door dan hier. Na de cross ging ik plots in de algemene wedstrijd van plaats 16 naar plaats 2. Ik had gewoonweg de beste cross van iedereen gereden! » In de cross liep het mis voor de Liedekerke en Van Springel waardoor Donckers met een gerust gemoed aan de jumping kon beginnen. Uiteindelijk won Donckers met een voorsprong van maar liefst 20 punten. In de CIC3* werd ze derde na de Duitser Frank Ostholt en de Franse Agnes Decrion.

Karin Donckers Grandioz foto: Martine Hecq

Karin Donckers met Grandioz aan het werk in Lyon. (foto: Martine Hecq)

Grandioz (Chindler de Muze x A Lucky One) is een fokproduct van de familie Donckers en een dochter van Nikita. Nikita is het paard waarmee Donckers in 1998 haar allereerste Belgische Kampioenstitel veroverde. « Dat maakt de titel natuurlijk heel erg speciaal. Ik heb ook al een titel gewonnen met de tante van Grandioz. Je kan dus zeggen dat we goede fokproducten hebben« , lacht de amazone. Het was toch een risico van Donckers om zo’n jong paard in te schakelen voor het Belgisch Kampioenschap maar volgens de amazone was het een berekend risico. « Het klopt dat Grandioz niet veel ervaring heeft op dit niveau. De merrie heeft in Portugal al een driesterrenwedstrijd gereden en werd toen vijfde. Ook in Polen reed ze een driesterrenwedstrijd en werd ze negende. Ik wist dat ze uitmuntend kon zijn in de cross. Het parcours voor het BK was vrij moeilijk en technisch. Het ging heel erg bergop en bergaf. Tijdens het BK heeft het ook veel geregend en dan is het een voordeel om een snel en handig paard te hebben. Ik had vertrouwen door die twee goede resoluten die ze eerder behaalde. » Karin Donckers wil geen druk zetten op de jonge getalenteerde merrie en wil verder bouwen aan de carrière van Grandioz. « Aan het einde van het jaar wil ik haar nog starten in een driesterrenwedstrijd. Als ze er klaar voor zou zijn, wil ik wel eens kijken of ze er volgend jaar kan staan op Europees niveau maar dat valt allemaal af te wachten. Ik wil geen druk op haar zetten.  »

Midden juli vindt het CHIO Aken plaats en ook Donckers is present op die afspraak. Deze keer neemt ze één van haar twee toppers mee namelijk Fletcha van ‘t Verahof. Lamicell Unique zal ze ook nog starten in een driesterrenwedstrijd alvorens uit te maken welke topper meegaat naar de Wereldruiterspelen in Caen. « Ik heb er nog niet echt over nagedacht« , aldus Donckers. « Ik heb een goed gevoel bij beide paarden. Een driesterrenwedstrijd is natuurlijk iets anders dan een WK maar we zien wel. Het is vooral belangrijk om het goed te doen met de ploeg. We zouden in de top 5 of 6 moeten eindigen. Ik zie mezelf als teammember maar om individueel iets te gaan doen, zijn mijn paarden nog te jong. Fletcha is negen. Lamicell Unique is tien. Wij komen daar aan de start met de jongste paarden in het gezelschap. Binnen twee jaar verwacht ik wel veel van deze paarden en dan moeten ze er ook individueel staan. »

bron: Vygo (overname niet toegestaan)/ foto: Martine Hecq

Sharon Vandeput

Sharon zit dagelijks tussen de paarden zowel professioneel als privé. Ze werkt onder andere als videoreporter, fotograaf, regisseur, redacteur,... voor productiehuizen, nieuwszenders, bedrijven en particulieren. Haar passie…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: