“Ludo, je hebt wat teweeggebracht” Ludo Philippaerts kondigt einde sportcarrière aan

Door Kim Schoukens op 28 avril, 2015 - 8:00

“Beste vrienden, collega’s, mensen van de pers, sinds mijn vierde rij ik al paard, da’s 46 jaar lang. Ik heb alles meegemaakt met vallen en opstaan, met tegenslagen en successen, de sport heeft mij heel veel gegeven. Ik ben heel blij dat ik de sport zo lang heb kunnen doen, dat ik van mijn kinderdroom mijn beroep heb kunnen maken. Vandaag is de tijd gekomen om de fakkel definitief door te geven en te stoppen met mijn actieve carrière als topsporter.”

Zo begint Ludo Philippaerts zijn toespraak voor de samengekomen pers en collega-topruiters die daags eerder naar Stoeterij Dorperheide werden uitgenodigd voor de officiële aankondiging van het stopzetten van Ludo’s carrière in de competitiesport. Voor deze reus uit de Belgische paardensport, zesvoudig Belgisch kampioen en met 7 wereldbekeroverwinningen, plaatsingen op de Olympische Spelen en de titel als vice Europees kampioen – om er maar enkele op te noemen – op zijn palmares, is het tijd om definitief een nieuw pad in te slaan. De toekomst ligt bij de jonge generatie, en daar komt Ludo’s focus nu volledig op te liggen.

ludo-extra

 

Nicola en Olivier hebben al fantastische dingen gedaan, maar ik denk dat ze nog een lange weg af te leggen hebben. Thibault en Anthony zijn nog twee zonen die opkomen, en samen met mijn echtgenote Veronique wil ik graag onze vier zonen ondersteunen en hen proberen te helpen in hun carrière.

Dat Ludo een punt achter zijn carrière zou zetten hing al een tijdje in de lucht. In de zomer 2014 verloor Ludo het bewustzijn nadat hij zwaar ten val kwam in Fontainebleau en moest hij geëvacueerd worden.

Uiteindelijk heb ik daar niks aan overgehouden, maar ik ben wel gaan nadenken na die val. Je moet karakter hebben om in de topsport te rijden, en dat karakter, dat lef, kon ik niet meer opbrengen. Daarnaast is het zó druk met de carrières van de kinderen, het beheer van de stallen, de paarden,… je kan alles niet blijven doen.

 « Uiteindelijk heb ik daar niks aan overgehouden, maar ik ben wel gaan nadenken na die val. »

Dat de val in Fontainebleau een ommekeer was, is het minste wat je kan zeggen. Ook thuis is Ludo al in geen tijden meer in het zadel geklommen.

Ik heb nog een poging gedaan in Mons, en het gevoel was daar zo slecht dat ik de piste ben uitgekomen en toen eigenlijk al wist dat ik niet meer zou rijden. Bovendien stapelden de pechreeksen zich op met blessureleed bij de paarden van mijn kinderen, ik heb gezegd ‘kom, pak mijn paarden dan maar’ en ik was er klaar mee.

Ik ga me vooral bezighouden met wat ik de laatste maanden gedaan heb, die carrière van mijn kinderen zo goed mogelijk managen. En verder sta ik open voor andere zaken, ik ben een man die altijd geleefd heeft voor de sport en ik hoop dat er in België nog vooruitgang komt.

Video: Een 6de plaats op de Wereldkampioenschappen te Stockholm met Darco

‘Oude’ bekenden

Voor de gelegenheid wensten een paar persoonlijkheden uit streek en sport nog het woord te nemen. Zo kreeg Ludo een uitvoerig dankwoord van de burgemeester van Meeuwen-Gruitrode Lode Ceyssens en van VLP voorzitter Mark Wentein.

Ook de alom geapprecieerde Leo De Vos had een paar woorden mee te geven bij deze gelegenheid.

Het kan niet meer, Ludo, je stopt ermee, het is kennelijk goed geweest. Het is niet goed geweest, je was schitterend. Dertig of meer jaren aan de top, een tijdperk dat bulkt van de mooie herinneringen, van de onvergetelijke prestaties (…). Je stopt, want aanklampen, dat is niks voor jou.

Ik werd één van je vurigste supporters omdat je altijd wilde winnen, nooit wilde opgeven. Weigeren, dat was soms voor paarden maar niet voor jou. (…) Je zei het ook zonder omwegen: als ik aan de start kom dan is het om eerste te zijn. Ludo, je hebt wat teweeg gebracht (…).

« Weigeren, dat was soms voor paarden maar niet voor jou. »

Ludo, jij schept er allicht ook nog plezier in om ons op het verkeerde been te zetten, want we kijken geregeld naar ‘de weg naar Rio’, en terwijl wij zitten te kijken denk jij al aan het moment om te stoppen, eigenlijk niet zo eerlijk. Namens alle collega’s nogmaals gefeliciteerd voor je gouden carrière, voor de manier waarop je al die paarden een aureool wist te geven. Bedankt voor alles. Blijf genieten, blijf genieten van je zonen en van je sport. Nog dit: misschien is het wel tijd om een boek te gaan schrijven over al die onvergetelijke momenten.

familie philippaerts

Na afloop van de persconferentie had de familie nog een verrassing in petto voor een zichtbaar geëmotioneerde Ludo, want ook echtgenote Veronique en hun kinderen wensten hem nog een hulde te brengen.

Zelfs als het niet goed ging stond jij daar maandagochtend terug om te zeggen hoe het wél goed moest”, vertelde Nicola, “en zelfs als ik gewonnen had stond jij daar om altijd de lat hoger te leggen, ik moest altijd blijven beter worden. Samen met mijn broer hebben we zoveel mooie momenten gehad. Ik wil je daar enorm veel voor bedanken.

Ik heb expres geen speech voorbereid”, vervolgde Olivier, “want ik denk dat als ik alles op papier moet schrijven ik een boek moet schrijven over wat ik aan papa en mama te danken heb. (…) Op een bepaald moment had je Winningmood, en wist je dat wij er ook aan kwamen. Je hebt toen beslist om dat paard te verkopen om ons een extra boost te geven in de paardensport en ik denk dat het toch aardig goed gelukt is. Dat is ook dankzij de beslissing die je toen genomen hebt. (…) Ik denk dat we fier mogen zijn dat we zo’n trainer en vader hebben.


Video: Ludo’s laatste overwinning in Mechelen (2008)

In Ludo’s dankwoord was de uitdrukkelijke wens om iedereen die ook maar iets met zijn carrière te maken had te bedanken duidelijk voelbaar. We sluiten dit stuk – en hoofdstuk uit de carrière van een monument in de sport – af met de woorden van ‘the master himself’.

Dan wil ik ook iedereen bedanken die mij gesteund heeft in mijn carrière, en vooral mijn collega’s, dat die vandaag hier aanwezig zijn, dat betekent voor mij eigenlijk heel veel. Dus ik zal niet zó een moeilijke mens geweest zijn zeker?

Ik wil ook alle journalisten bedanken, die over mijn prestaties en over onze sport geschreven hebben. Ik zou graag al mijn paardeneigenaars bedanken die het mij mogelijk gemaakt hebben om succes te boeken, ook mijn sponsors die mij heel mijn carrière gesteund hebben. Dan wil ik ook mijn vrouw, Veronique bedanken en mijn kinderen. En niet in het minste mijn ouders: dank u wel dat jullie mij altijd de kans hebben gegeven om mijn carrière te vormen.

 

Jij bent bedankt, Ludo.

 

ludo-extra2

 

Bron: Vygo – overname niet toegestaan

 

Kim Schoukens

Kim rijdt al sinds kleins af aan paard maar heeft de dressuurmicrobe pas laat gekregen (tegen haar 20ste). Al heel haar leven lang is ze gepassionneerd door…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: