Open brief aan Vincent Q: Paardenmest op de openbare weg

Door Carl Dieryckx op 22 octobre, 2013 - 4:12

Zoals in vele steden hebben ruiters het steeds moeilijker om geschikte ruiterpaden te vinden. Toen de Politie zone VLAS recent opriep om de paardenmest te ruimen die soms op de openbare weg terechtkomt, was dit de aanleiding voor Sylvie Beunens om een open brief te schrijven aan Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk.

Geachte,

Betreft : het ruimen van paardenmest op de openbare weg

Met enige verwondering vernam ik de oproep van Politie zone VLAS aan de manegehouders in de streek om hun leden te vragen de mest die hun paarden laten vallen op de openbare weg op te ruimen.

Ten eerste wil ik opmerken dat het voor ons ruiters helemaal niet plezierig is om ons op de rijbaan te begeven, met de kans van de weg af gereden te worden door chauffeurs die het nodig vinden ons aan hoge snelheid voorbij te vliegen. Zelfs de grasbermen zijn tegenwoordig niet meer veilig voor de paarden wegens gevaarlijk afval zoals lege blikjes, petflessen en zelfs glas.
Helaas zijn wij genoodzaakt de openbare wegen te gebruiken om op de steeds zeldzamer wordende wandelroutes te geraken. Jammer dat er voor ons ruiters zo weinig mogelijkheden zijn, terwijl bv. de mountainbikers in onze streek wel veel gelegenheden hebben. Voor hen is in het groene lint wel de nodige accommodatie voorzien.
Is het eventueel niet mogelijk om deze problematiek even met een werkgroep nader te bekijken? Ruiters mogen bv. het preshoekbos niet in, terwijl de brede dreven zich er nochtans perfect toe lenen…

Ten tweede wil ik benadrukken dat er een groot verschil is tussen de uitwerpselen van paarden (die enkel vegetarische voeding eten zoals stro, grassen, granen…) en de uitwerpselen van honden. Bij droog weer en na passage van enkele vogels, blijft er van een hoopje paardenpoep zo goed als niks meer over, bij regen spoelt de paardenmest zo weg.
Het is trouwens de perfecte biologische meststof voor rozelaars en andere planten.

Het is niet aan mij om anderen met de vinger wijzen, maar in dit seizoen zorgen de grote landbouwvoertuigen – die bij het rooien van aardappelen, mais en bieten grote hoeveelheden modder achterlaten – mijns insziens voor veel meer overlast op de openbare weg.

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste ruiters het trouwens niet erg zouden vinden de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter te ruimen, maar hoe dit in de praktijk te doen is een grote vraag.
Men kan toch moeilijk een borstel en veegblik meenemen…

Hopend op uw begrip en in afwachting van uw reactie,
Verblijf ik inmiddels,

Met voorname hoogachting,

 

* Enkele dagen later zaten de burgemeester en enkele manege houders samen, dat verslag lees je hier.

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: