Opinie: Geld en feiten versus emoties in paardensport en verslaggeving

Door Laurens Van den Wijngaert op 4 avril, 2014 - 9:32

Vygo Ger Visser senior

Vroeger geprezen als mecenas van Stal Eurocommerce, nu failliet verklaard waardoor Stal Eurocommerce wordt ontmanteld en verkocht door Rabobank: Ger Visser senior (archieffoto)

Paardensport, dat is voor velen pure passie. Supporteren voor je helden, zowel die op twee als die op vier voeten. Maar waar emoties zijn, is objectiviteit vaak ver te zoeken. En dat terwijl, of we dat nu leuk vinden of niet, diezelfde paardensport nu eenmaal ook een harde zakenwereld is. Een wereld waar feiten vaak botsen met emoties. Want geen paardensport zonder geld. Twee recente gebeurtenissen, eentje in de springsport en eentje in dressuur, maken dit nog maar eens pijnlijk duidelijk…

Toen we gisterenavond de eerste berichten opvingen over het Vingino-verhaal en dit op Vygo wilden berichten, was de verleiding erg groot om in de titel van het artikel te spreken over een ‘coup de théâtre’ of over een verbazingwekkende soap. Zo’n toestanden, waarbij er zelfs sprake is van geweld, komen immers zelden voor. Triest en sensationeel tegelijkertijd. Maar is zo’n aanhef wel objectief? Elk verhaal kent twee waarheden, zegt men. In een dispuut tussen mede-eigenaars is dat niet anders. Maar zolang men de feiten niet kent, hebben we geen oordeel te vellen. Het enigste wat ons dan rest is beide partijen hun meningen en standpunten mee te geven.

Ook het Eurocommerce-verhaal staat bol van de emoties. Dat een klepper van formaat zoals London aan de hoogste bieder wordt overgedragen, de Nederlandse springsport dit ontegensprekelijk groot talent hoogstwaarschijnlijk kwijtspeelt en menig paardensportfan dit in- en intriest vindt, is een voedingsbodem voor uitgesproken meningen, wars van de – helaas – niet te ontkennen zakelijke feiten. Rabobank, de schuldeiser van de failliet verklaarde Eurocommerce-eigenaar Ger Visser senior en initiator van de online veiling, is dan ook op sociale media en internetfora dé kop van Jut. Zeker nu Londons ruiter, de Nederlander Gerco Schröder, zich tijdens deze laatste dagen laat kennen als een empathische kerel die zo lang mogelijk aan de zijde van ‘zijn’ kompaan blijft staan en blijkt dat voormalige toppers die eigenlijk op de weide van hun pensioen zouden moeten genieten voor een habbekrats te koop staan.

Maar ook hier weer: kennen wij, de publieke opinie, het betreffende geschil van A tot Z? En zijn we in staat om harde, zakelijke feiten te aanvaarden? Onze zo geliefde paardensport heeft een haat-liefde-verhouding met geld. Harde valuta, keiharde situaties. Een waarheid die we enkel aan den lijve voelen van zodra het tegenslaat en de rest van de tijd eenvoudigweg ‘vergeten’. We hebben evenwel geen keuze, vrees ik. En het gaat al zeker niet op dat we de sponsor evident vinden zolang alles goed gaat maar verguizen als het verhaal foutloopt en diezelfde mecenas z’n rechten uitoefent. Niet dat ik het opneem voor Rabobank of het Vingino-verhaal bagatelliseer, verre van. Maar onze paardensport is en blijft ook een zakenwereld, waarin geld een hoofdrol speelt en zoals in alle koppels soms ruzie ontstaat tussen mede-eigenaren. En dat kan – ja mag – ons gerust raken in ons paardensupportershart. Zeer zeker. Maar laat het aan contracten, contractanten en indien nodig een rechter om het pleit te beslechten. Wij zijn slechts toeschouwer, niks meer dan dat.

.

Laurens Van den Wijngaert

Laurens Van den Wijngaert is zaakvoerder van BackBone media, een communicatiebureau dat meerdere bedrijven en persoonlijkheden uit de hippische sector tot haar klanten mag rekenen. Daarnaast was…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: