Paarden die zich ‘verzetten’ hebben meestal iets te vertellen… grondwerk met Magali Van der Heyden

Door Magali Van der Heyden op 17 mai, 2015 - 6:50

Elk paard is een atleet, of het nu gaat om een recreatie- of sportpaard. Net zoals de mens, zijn ze in staat (top)prestaties te leveren op voorwaarde dat ze zich – zowel fysiek als mentaal – goed in hun vel voelen.

Dit artikel is het derde uit een reeks die draait rond het PaardenStudieCentrum, onderaan dit artikel leest u hierover meer. 

Waarom grondwerk?

We kunnen onze paarden een hele goede basistraining meegeven, aan de hand. Dit begint al van jongs af aan. We staan er niet altijd bij stil, maar van zodra we een paard naderen begint de ‘training’.

« Het is belangrijk dat de basis van bij het begin goed zit, om later mogelijke problemen te voorkomen. »

Alles wat je doet (of niet doet) heeft een invloed op hun gedrag. Laat je je paard bijvoorbeeld opgroeien in de kudde tot drie jaar, dan heeft ook hij al het een en ander geleerd, van zijn weidegenootjes, maar ook van jou, tijdens het aan en afdoen van het halster. De bezoekjes van hoefsmid en veearts, het aan de hand meestappen, zijn eerste kennismaking met de trailer/camion, … Al deze handelingen staan in zijn geheugen gegrift. Het is belangrijk dat de basis van bij het begin goed zit, om later mogelijke problemen te voorkomen.

Bewust worden van wat we doen en hoe paarden leren zorgt ervoor dat paard en ruiter elkaar begrijpen en vertrouwen; de training vlot en ontspannen verloopt. Dit komt uiteraard ook de prestaties ten goede. Het werk aan de hand dient als basis en later als aanvulling en variatie in de training. Door het werk te variëren, blijven de paarden (en ruiters) gemotiveerd; probeer hierbij steeds te zoeken naar nieuwe uitdagingen.

Er bestaat een hele waaier aan mogelijkheden in het grondwerk: basisoefeningen – doelgericht longeren – werken aan de dubbele longe – vrijspringen en springen aan de longe – schriktraining – trailerladen …  

lavie

Aan het werk bij Coeur de la Vie

 

Veel voorkomende problemen

Stress, angst, pijn, miscommunicatie, … zijn factoren die een efficiënte training in de weg staan. Elke ruiter heeft wel eens een probleem(pje) met zijn of haar paard. Belangrijk is om dit snel op te merken alvorens het probleem escaleert. Vaak is het zichtbare probleem slechts het topje van de ijsberg. Neem het trailerladen als voorbeeld: wat we zien is dat het paard niet in de trailer ‘wil’… maar wat ik merk is dat deze paarden vaak een basistraining aan de hand missen of deze onvoldoende is bevestigd, waardoor het paard tegen de druk ingaat in plaats van te wijken voor druk.

Wijken voor druk is dé basis van elke verdere training. Om je paard voorwaarts te laten gaan, geef je beendruk. Van zodra je paard een stap naar voren zet, houd je je been terug stil. Dit klinkt logisch. Maar we mogen deze principes niet vergeten wanneer we naast ons paard staan.

« Wijken voor druk is dé basis van elke verdere training. »

Ik heb al heel wat paarden gezien die ‘abnormaal’ gedrag vertonen, zich verzetten, angstig zijn…   ze worden vaak omschreven als dominant – stout – onrespectvol tov de mens – enz…

Maar wat wij als ‘abnormaal’ of als een ‘probleem’ zien is vaak een ‘oplossing’ voor het paard op dat moment. Ze doen het niet met opzet, spelen niet met onze voeten, zijn niet koppig, … Paarden die zich ‘verzetten’ hebben meestal iets te vertellen: ze doen dit OF omdat ze niet goed begrijpen wat we van hen verwachten… omdat we niet altijd heel duidelijk zijn bij het geven van de hulpen, of niet consequent genoeg zijn.

OF omdat ze pijn hebben, bang zijn… OF fysiek niet in staat zijn om het gevraagde uit te voeren…

Kennis over het gedrag van het paard geeft meer inzicht in wat ze doen en waarom. Hoe leren ze? Wat zijn hun basisbehoeften? Waar houden ze (niet) van? Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat we onze paarden steeds beter gaan begrijpen en misverstanden kunnen worden voorkomen.

Horsemanship & sport

Sportpaarden hebben soms last van (wedstrijd)stress, wat de prestaties kan beïnvloeden. Stress brengt spanning met zich mee waardoor het paard zich moeilijker laat berijden, minder geconcentreerd is op de hulpen, enz… Bij het trainen kunnen we onze paarden reeds laten wennen aan heel wat ‘enge’ situaties, nieuwe voorwerpen. Paard en ruiter werken zo samen aan vertrouwen en gehoorzaamheid, en kunnen beter op elkaar inspelen wanneer het ‘spannend’ wordt.

Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te kennen en de nodige tijd te nemen om dit op te lossen. Reeds heel wat wedstrijdruiters zijn overtuigd van de meerwaarde van horsemanship in de sport. Om het paard optimaal te laten presteren is, naast het fysieke ook het mentale aspect van groot belang.

Claudia Fassaert

Claudia Fassaert en « Fee’tje » aan het werk met Magali. Foto credits: Jolande Senne Photography

Mijn opleiding

Na mijn bachelor in communicatiebeheer, besloot ik om van mijn passie mijn beroep te maken. Ik zocht iets ‘anders’, en botste toevallig op de website van Haras de La Cense. Dat was precies wat ik in gedachten had! Een dertig maand durende opleiding, deels in Frankrijk en één jaar in La Cense Montana (US) waar we hoofdzakelijk leerden omgaan met jonge paarden, zadelmak maken en verder trainen. De jongen paarden waren helemaal nog niet in de hand geweest. Hier leerden we écht hoe belangrijk het is om eerst het vertrouwen te winnen van deze paarden. Timing, feeling en geduld hebben, heb ik daar vooral geleerd. Het was een héél boeiend en onvergetelijk traject.

montana

Magali aan het werk in La Cense Montana

Momenteel volg ik een wetenschappelijke opleiding ‘Ethologie en Welzijn’ olv Prof Dr Machteld van Dierendonck, georganiseerd door het PaardenStudieCentrum. Ik vind het belangrijk om juiste, wetenschappelijk onderbouwde informatie te kunnen geven. Theorie en praktijk vullen op deze manier elkaar goed aan.

Lees ook: « Hoe de problemen van mijn eerste paard tot het oprichten van het PaardenStudieCentrum leidde » 

 

 

Voor meer informatie:

www.magalivanderheyden.be

 

Je kan bij Magali terecht voor:

– Basistraining jonge paarden
– Paarden met gedrags- of andere problemen
– Trailerladen
– Angst / (wedstrijd)stress (van paard en ruiter)
– Grondwerk
– Rijlessen
– Clinics

Magali Van der Heyden

Als gediplomeerd lesgeefster en trainer bied ik hulp aan paard en ruiter, aan de hand van lessen, stages, coaching en training op maat.

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: