Review: de compacte maar multifunctionele New Holland T3F

Door Antoon Vanderstraeten op 23 novembre, 2014 - 6:56

Firma Thomas stelde onlangs de New Holland T3F voor. Deze compacte tractoren, die graag gezien zijn bij tuinaanleggers, hebben zeker hun plaats in de paardenhouderij. Door de beperkte afmetingen zijn deze trekkers niet alleen inzetbaar bij weideonderhoud maar ook voor het onderhoud van pistes of om hooi en stro te verdelen in de stalgangen.

02_T3FDe T3F serie bestaat uit 2 modellen, de T3.55F met 55 pk en de T3.65F met 65 pk. Het vermogen wordt in beide modellen geleverd door een FPT Industrial S8000 serie motor, die we ook terugvinden in de grotere T4 en T5 modellen. Deze driecilinder motoren zijn uitgerust met een turbocompressor en intercooler, het nominaal vermogen wordt geleverd bij 2300 tpm. Deze compacte en reactieve, voornamelijk mechanische 3-cilindermotoren van 2,9 liter zijn conform de Tier 3A-emissiewetgeving, produceren lage geluids- en trillingsniveaus, zijn compatibel met 100 % biodieselmengeling en verbruiken weinig brandstof.

De Synchro Shuttle transmissie is verkrijgbaar in 12×12 versie of 20×20 versie met kruipversnellingen. Bij beide versnellingsbakken is de topsnelheid 40 km/u. In kruipversnelling is de traagste snelheid 0,10 km/u. Vooruit en achteruit schakelen gebeurt met de omkeerschakeling aan het stuur. De vierwielaandrijving en de differentieelvergrendeling gebeurt elektrohydraulisch.

Het zwevende platform van de nieuwe T3F garandeert een uitzonderlijk comfortabele, ergonomische en gebruiksvriendelijke bestuurdersomgeving. Alle bedieningen zijn binnen handbereik aan de rechterkant van het cabineplatform geplaatst en ook de hydraulische hendels werden slim op het rechterspatbord geplaatst, voor een overzichtelijke bestuurdersomgeving. Het instrumentenbord verschaft in een oogopslag nuttige informatie over de belangrijkste werkingsparameters. De pedalen zijn zwevend opgehangen zodat het platform volledig vrij is.

t3De uitlaat en luchtinlaat zijn onder de trekker weggewerkt zodat het zicht naar voor niet gehinderd wordt. Het ROPS-frame kan volledig worden neergeklapt zodat er ook in lage ruimtes zonder beperkingen gewerkt kan worden.

Met een hefvermogen van bijna 2,3 ton zijn deze kleine krachtpatsers niet alleen in staat om een pistesleep in de hef te nemen, maar kunnen ze zonder problemen ook een weidebloter of -sleep heffen. Ook hooi winnen kan zonder problemen. Er is genoeg vermogen en hefkracht om een smalle maaier en schudder aan te drijven.

Antoon Vanderstraeten

Equi-Tone is gedreven door techniek, geeft mental coaching aan ruiters en schriktraining aan paarden.

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: