Sfeerverslag van een natte vrijdag op Flanders Horse Event

Door Carl Dieryckx op 9 août, 2014 - 12:33

« Heel wat bekende namen en een goed gevuld programma, dat was de basis voor een namiddagje springsport op de ‘Jumping Mechelen’ van het outdoor competitie seizoen. » Al kan je nooit de sfeer van een indoor evenement evenaren, begrijp ik zeker wat de Gazet van Antwerpen bedoelde met deze uitspraak. 

De piste op het domein van stoeterij d’Heyboght is via elke zijde goed bereikbaar, omgeven door groen en gezellige randactiviteiten. Zelfs enkele hevige plensbuien tussendoor deden de beleving geen onrecht aan. Er heerste een gemoedelijk sfeertje tussen ruiters en publiek. De echt grote proeven moesten nog komen, en dat was toch wel te merken. De grote spanning bleef uit tot aan de laatste proef van de dag, de Masters.

Bij onze aankomst won Emilie Conter haar allereerste 1m40 proef, zusje Zoë Conter werd tweede. Ongetwijfeld begonnen er toen heel wat gesprekken tussen de kijklustigen over het gloednieuwe « Stephex Masters » evenement mid augustus. Wat zou het mooi zijn mochten de zusjes ook daar hun grote vorm kunnen tonen…

Zoals eerder vermeld passeerden er heel wat plensbuien de revue. Chapeau aan alle ruiters en amazones voor het trotseren van bakken regen vandaag. Enkele combinaties moesten zelfs hun strijd staken, na een uitschuiver of erger, een val. Er klonk even wat gemor bij de atleten, maar de hemelsluizen sloten zich net op tijd voor de grotere proeven. Veel bekende namen zoals Olivier Phillipaerts, Jerome Guery, Dirk Demeersman, Jessica Mendoza en Eric Lamaze lieten zich gelden in de qualifier proef voor de Grote Prijs zondag. Die laatst genoemde, de Canadees Eric Lamaze won trouwens op overtuigende wijze deze qualifier. De winst bij de masters ging naar de Amerikaanse Lauren Hough. Jos Verlooy en Koen Vereecke werden respectievelijk tweede en derde.

De nacht viel in Lochristi en het mooie lichtspel van witte, oranje, blauw en paarse sfeerlampen zette de gezellige sfeer nog meer kracht bij. Er werd tussen de qualifier en de masters nog een stuk van Juan Kiti geveild, dit ging uiteindelijk onder de hamer voor €2000. De opbrengst wordt geschonken aan « De Kalmoes », een vereniging die zich inzet voor therapeutisch en aangepast paardrijden.

Juan Kiti maakt, samen met Marli Hommel, deel uit van een kunsttentoonstelling in het VIP-gedeelte. We konden de schilderes van het coverbeeld spreken: « Ik heb altijd paardgereden van kleinsaf aan, uiteindelijk werd ik allergisch voor paarden en moest ik daarmee stoppen. Mijn zus bleef actief in de sport, en nodigde mij uit om haar paard te schilderen. Zo herleefde het paard voor mij. Men zorgde 25 jaar geleden voor een tentoonstelling tijdens Indoor Brabant, en daar is het voor mij allemaal begonnen. »

Marli heeft een zeer kenmerkende stijl die veel mensen weten te appreciëren. Grote voorbeelden in de schilderkunst heeft ze echter niet: « Ik heb eigenlijk mijn eigen techniek in de olieverf ontwikkeld. Velen denken dat het aquarel is door die transparantie, die expressiviteit. » Ze ontwierp het logo van de JIM (Jumping Indoor Maastricht) en ook Indoor Brabant komt naar buiten met haar werk.

Dit weekend starten de grotere proeven van dit evenement.. en er wordt veel minder regen voorspeld dan vandaag, geen enkele reden dus om niet af te zakken naar het Gentse!

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: