Wat het GCT aandeel van McCourt betekent voor de springsport

Door Carl Dieryckx op 25 juin, 2014 - 3:11

Begin deze week raakte het nieuws bekend dat Jan Tops zijn Global Champions Tour voor de helft verkocht heeft aan Frank McCourt. Eigenaar van een Amerikaans investeringsbedrijf McCourt Global dat onder andere bekend staat door de aankoop van de verlieslatende honkbal club ‘LA Dodgers’. Deze werd op zijn beurt terug verkocht voor een recordbedrag. Hoeveel McCourt neertelde voor de 50% in aandelen wil men niet kwijt.

Een goede zaak voor de sport, of niet?

Moeilijk te zeggen. Het is vooral een bevestiging dat de internationalisering van de sport een onafwendbaar feit is. Dat de oliedollars van het Midden-Oosten en het economisch uit zijn voegen barstende China niet meer te negeren zijn. Want geef toe, een investeringsbedrijf investeert niet in iets waarin het later geen geld kan uithalen, zoals het – succesvol – deed met de LA Dodgers. Ik voorspel vooral een grotere aanwezigheid van de Global Champions Tour in Azië en dus op zijn beurt meer deelnemers uit die regionen op Europese bodem, want andersom wordt moeilijker.

Maar dan komen we op onze bovenstaande vraag terug. Is dit de juiste weg voor de springsport algemeen gezien? Krijgt het geld niet de bovenhand en moeten we vrezen voor een internationaal deelnemersveld vol combinaties uit het Midden-Oosten en China met Belgisch/Nederlands gefokte paarden? Want geld en budgetten, die zullen nog sterker groeien in de GCT toekomst met een investeringsbedrijf onder de arm. We zien nu reeds een kalender op twee versnellingen. De FEI kijkt toe hoe het GCT broertje genadeloos afstand neemt en het ziet er niet naar uit dat deze afstand kleiner zal worden.

Antwerpen

LGCT Antwerpen dit jaar.. zien we dit podium ook terug in 2020?

Het staat alvast buiten kijf dat een stevig gevulde prijzenpot (zo’n 9 miljoen euro over de volledige reeks, vorig jaar) de succesvolle ruiters in een sneltempo nog succesvoller maakt. Zo kunnen de bekende namen langer aan de top blijven, waar men vroeger al eens wegzakte na het beëindigen van een partnerschap met een top paard. Nu heeft men het budget om meteen een andere topper in te zetten. Wat uiteindelijk goed is voor onze eeuwige schreeuw om media aandacht. Want herkenbaarheid en historiek van deelnemers zijn belangrijke factoren voor een publiek om een kijksport te kunnen en willen volgen.

Alleen is het niet zeker dat we als Europeaan, of zeg nu als Belg, nog veel mogen verwachten van onze talenten binnen 5 a 10 jaar op GCT niveau. Een goed paard kost nu eenmaal geld – dat continu stijgt door de wet van vraag en aanbod – en als internationale (rijke) deelnemers komen jagen achter het verhoogde prijzengeld én onze uitstekende paarden, moeten er logischer wijs enkele langs de achterdeur verdwijnen…

Maar wie weet wat McCourt Global in petto heeft. Misschien zijn ze wel begaan met een democratisch deelnemersveld en zien ze de gevaren in van een te hoge prijzenpot en een te breed verspreide kalender. Misschien weten ze ook dat een Europees publiek niet te negeren is en zorgen ze ervoor dat we binnen 4 jaar, als bescheiden Belg, op eigen bodem nog kunnen meedingen naar een overwinning op GCT niveau.

Bron: Vygo – overname niet toegestaan

Carl Dieryckx

Carl Dieryckx is al sinds jonge leeftijd gebeten door de paardenmicrobe. Zijn passie voor het web en sociale media zorgden voor een nieuw initiatief in de paardenwereld…

Lees meer artikels door deze auteur >>

Lees meer: